Mikulić: Povijest nikada ne smijemo zaboraviti

Mikulić: Povijest nikada ne smijemo zaboraviti

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine uputio je čestitku u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske, 25.lipnja:

Drage Zagrepčanke i dragi Zagrepčani,

Dan državnosti Republike Hrvatske jedan je od onih dana kada se s osobitim ponosom i zahvalnošću prisjećamo 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o postupku razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ, na temelju plebiscitarne volje hrvatskih građana.

To je dan kada se sjećamo i svih žrtava i svih onih koji su dali doprinos ostvarenju neovisnosti i slobode naše domovine, a posebno se sjećamo hrvatskih branitelja i prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana koji je tada cijelom svijetu objavio volju hrvatskoga naroda – da Republika Hrvatska bude samostalna država.

Proglašenjem samostalnosti i suverenosti uslijedila je agresija i okupacija gotovo trećine hrvatskoga teritorija, a u obrani i njegovu oslobađanju položene su brojne žrtve na oltar domovine.

Danas je Republika Hrvatska slobodna i neovisna država – već devet godina punopravna i vjerodostojna članica NATO saveza i pet godina članica Europske unije, a na svima nama je odgovornost da povijest nikada ne zaboravimo te da ne odustanemo od državotvornih interesa i ciljeva hrvatskoga naroda.

S tom porukom, svim Zagrepčankama i Zagrepčanima te svim građanima Republike Hrvatske u ime Gradske skupštine Grada Zagreba i svoje osobno, čestitam Dan državnosti, simbol hrvatske neovisnosti i slobode.

dr. sc. Andrija Mikulić

predsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t