Mikulić: Nikom ne treba biti u interesu da se zagrebački proračun za 2019. ne prihvati

Mikulić: Nikom ne treba biti u interesu da se zagrebački proračun za 2019. ne prihvati

“Najveće povećanje u poslovnih prihoda odnosi se na prihode od EU fondova planiranih u iznosu od 473 milijuna kuna i to je značajno povećanje u odnosu na 2018 godinu“, rekao je predsjednik skupštinskog Odbora za financije Davor Filipović (HDZ). Upozorio je da su EU fondovi do sada “zaobilazili Zagreb”

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić u utorak je na konferenciji za novinare u Staroj gradskoj vijećnici izjavio kako je uvjeren da će proračun Grada Zagreba za 2019. godinu biti usvojen na predstojećoj skupštinskoj sjednici u četvrtak, 13. prosinca.

Naglasio je da je proračun Grada Zagreba najvažniji financijski i politički dokument Skupštine u jednom sazivu.

„Ovo godine proračun je veći za 2,31 posto te je probio granicu”, istaknuo je Mikulić. Spomenuo je kako je prošle godine Klub gradskih zastupnika HDZ-a u Skupštini dao određeni broj amandmana.

„Mantra je da se amandmani daju, usvajaju a onda ne realiziraju, što je netočno”, rekao je Mikulić. Spomenuo je sportsku dvoranu u Granešini koja se gradi nakon više od 20 godina nasuprot škole, a imovinsko-pravni odnosi su riješeni temeljem amandmana HDZ-a. Također, temeljem amandmana HDZ-a osigurano je 12 milijuna kuna za Područnu osnovnu školu Vidovec.

Dječji vrtići, natkrivanje tržnice u Španskom, prilagodba doma zdravlja…

„Što se tiče dječjih vrtića, ide projektna dokumentacija za dječje vrtiće u Klari, Brezovici, Sesvetskom Kraljevcu, a to je od 2018. godine”, istaknuo je Mikulićč te dodao da su neki projekti ostvareni, a neki su u realizaciji. Spomenuo je natkrivanje tržnice u Španskom, rekonstrukciju doma zdravlja u Španskom, gdje je ginekološki odjel prilagođen ženama s invaliditetom, rekonstrukciju stupa na Gornjem gradu.

„Na proračun za 2019. godinu predložili smo pet amandmana. Jedan od tri milijuna kuna jer nam je bitna sigurnost djece i učitelja u škola te će se ugraditi videonadzor, 30 milijuna kuna za sanaciju južnog prilaza mostu Mladosti, 10 milijuna kuna za izgradnju prve faze škole na Bukovcu, nastavak Branimirove (36 milijuna kuna), produžetak Oporovečke… Ponosni smo na amandman povećanja pomoći hrvatskim braniteljima s 400 tisuća kuna za božićnice i uskrsnice, to su oni koji imaju naknade manje od 1 500 kuna, kao i amandman za potrebe u javnom sportu. Ovi amandmani pokrivaju javne potrebe, infrastrukturu i socijalu. Oni se moraju započeti, zacrtani su. Oni koji su započeti moraju se nastaviti i realizirati”, istaknuo je Mikulić. Dodao je da HDZ čini dio većine u Gradskoj skupštini Zagreba i bespotrebno je zamarati javnost nekim nepodržavanjem proračuna.

Poručio je da ako se može utjecati na razvoj projekata i dati doprinos gradu, nikom ne treba biti u interesu da se ide na izbore ukoliko se ne prihvati proračun, jer bi ti izbori toliko koštali da bi se tim novcem moglo izgraditi dva nova vrtića. Stoga je Mikulić uvjeren da će kod skupštinskih zastupnika prevladati razum i da će prihvatiti proračun Grada Zagreba za 2019. godinu.

Dodatni spremnici za odvojeno prikupljanje otpada koštaju 80 milijuna kuna

„Kad se analizira predloženi proračun Zagreba za 2019. godinu, vidi se da su ukupni prihodi i primici nešto veći od 10,2 milijardi kuna, dok ukupni planirani rashodi i izdaci iznose nešto manje od 10,2 milijardi kuna. U slijedećoj godini 15 milijuna kuna planirano je za pokrivanje manjka proračunskih korisnika. Kada se analiziraju prihodi poslovanja Grada, bez namjenskih i vlastitih prihoda proračunskih korisnika, onda su planirani na razini većoj od 7,6 milijardi kuna. Najveće povećanje u okviru tih poslovnih prihoda odnosi se na prihode od EU fondova planiranih u iznosu od 473 milijuna kuna i to je značajno povećanje u odnosu na 2018 godinu“, rekao je predsjednik skupštinskog Odbora za financije Davor Filipović (HDZ). Upozorio je da su EU fondovi do sada zaobilazili Zagreb. Naglasio je da je nabavljeno 15 autobusa koji su financirani bespovratnim sredstvima u iznosu 42,5 milijuna kuna na osnovu prijave na natječaj, a u sljedećoj godini planira se nabava još 38 autobusa, a 200 milijuna kuna usmjerava se i prema rotoru Remetinec.

Za Plan gospodarenja otpadom u suradnji s Ministarstvom zaštitite okoliša i energetike osigurano je 110 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a nakon što je Plan usvojen, preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost financira se nabavka spremnika koji su gradu potrebni s oko 80 milijuna kuna.

„U 2019. godini financirat će se prenamjena prostora u Vlaškoj ulici za potrebe glazbene škole u iznosu većem od 24 milijuna kuna, rekonstrukcija Galerije Gradec u Visitor centar Zagreb u iznosu od 15 milijuna kuna, modernizacija pothodnika u iznosu od 13 milijuna kuna, projekt Zagreb energetski efikasan grad u iznosu 32 milijuna kuna i više projekata manje vrijednosti“, najavio je Filipović.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni