Mikulić: Nema novih zapošljavanja u Gradu

Mikulić: Nema novih zapošljavanja u Gradu

»U proračunu se predviđaju neostvarivi prihodi, obećava stavljanje u funkciju gradske imovine i najavljuju nova ulaganja. Takav proračun, salonski udaljen od realnosti, nikada se ne ostvaruje«, zaključila je Švaljek

Gradska skupština je u četvrtak cijelog dana raspravljala je isključivo o jednoj temi: prijedlogu zagrebačkom proračunu za 2018. godinu. Da ne bude zabune, ovo je tek prvo čitanje, a proračun bi treba ići na izglasavanje 21. prosinca. O ovoj temi razgovarali smo sa Vjerom Salopek, vršiteljicom dužnosti pročelnika Gradskog ureda za financije. Ona kaže kako u glavnoj točki u proračunu za 2018. nije predviđen rast osnovice temeljem koje se obračunavaju plaće zaposlenicima Gradske uprave. Nadodala je kako ovaj proračun nema za to prostora jer bi povećanje od 4,1 % proklamirano kolektivnim ugovorom iziskivalo rast proračuna za 100 milijuna kuna. O ovoj temi će se još raspravljati sa sindikatima. Salopek ističe da se povećanja o kojima govore gradski zastupnici zapravo odnose na preneseni efekt iz prethodne godine.

»Naime, imali smo i novo zapošljavanje u dječjim vrtićima, jer gradnja vrtića nije sama sebi svrha. I ako smo ih zaposlili u novoj školskoj godini, od 1. 9. oni su dobili u 2017. plaću za četiri mjeseca. Taj efekt se sad prenosi na cijelu 2018«, pojasnila je Salopek.

Osim toga, Salopek pojašnjava kako po kolektivnom ugovoru, svi zaposlenici o kojima je govorila imaju povećanje plaće od 0,5 % po godini staža. »Prema tome, to su ti efekti o kojima ja govorim i zapravo razlog koji je rezultirao ovim rastom od 2,17 %«, zaključuje je v. d. pročelnica Gradskog ureda za financije.

Kritiku prijedlogu proračuna dala je nezavisna gradska zastupnica Sandra Švaljek. Za nju je proračun za 2018. kakav je predložio gradonačelnik Milan Bandić »salonski« i »neostvariv«.

»Gradonačelnik zazire od salonskih ljevičara, salonskih desničara i od salonskih stručnjaka, no sada je jasno da postoji nešto salonsko što mu nije strano, a to je salonski proračun«, kaže Švaljek. Istaknula je kako se iz godine u godinu predlaže proračun koji kao da je izašao iz salona za uljepšavanje.

»U proračunu se predviđaju neostvarivi prihodi, obećava stavljanje u funkciju gradske imovine i najavljuju nova ulaganja. Takav proračun, salonski udaljen od realnosti, nikada se ne ostvaruje«, zaključila je Švaljek.

Vršiteljici dužnosti pročelnice za financije, u obranu je međutim stao predsjednik Gradske Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) izjavivši da je riječ o stabilizacijskom proračunu koji je na razini prošlogodišnjeg. Najavio je da će HDZ saslušati čitavu raspravu i predložiti nekoliko amandmana. Smatra kako je »amandman svih amandmana« te preduvjet za razgovor o proračunu, rješavanje imovinsko – pravnih odnosa, ali i prometnih rješenja prema Sesvetama, odnosno produžetak Branimirove ulice. Mikulić kaže da HDZ neće ići sa puno amandmana, nego samo ondje gdje su oni doista potrebni. Rekao je, kako se ne odustaje niti od kapitalnih investicija te da se mnogo toga uključilo te da se na tome radi.

»Veseli me da se radi projekt za rotor u Remetincu i sljemensku žičaru, a posebno što su počeli radovi u Granešini, kao i na gradnji OŠ Vidovec.

Kaže kako se nije željelo odustati od ključnih kapitalnih objekata, kao što je denivelacija rotora, žičare, nadogradnje osnovnih škola i vrtića ni rekonstrukcije doma zdravlja u Španskom.

Mikulić se osvrnuo i na novinarsko pitanje glede novih zapošljavanja u Gradu. Smatra kako se »stvara određena fama oko zapošljavanja u birokraciji«. Napominje da u Gradu postoji sistematizacija radnih mjesta i da je, ako nisu osigurana sredstva, ta sistematizacija osuđena na propast. Nadodaje kako se ne radi o novom zapošljavanju, već upotpunjavanju upražnjenih radnih mjesta.

Gradski zastupnici su raspravu o jedinoj točki završili oko 18:30 sati.

Matej Knežević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni