Mikulić: Gotovo svi kapitalni projekti potekli su od HDZ-a, iako se prikazuju kao Bandićevi

Mikulić: Gotovo svi kapitalni projekti potekli su od HDZ-a, iako se prikazuju kao Bandićevi

(S 29. obljetnice Područnog odbora HDZ-a Peščenica-Žitnjak)

Od prijedloga i amandmana HDZ-a naveo je “najznačajniji zagrebački projekt” – remetinečki rotor, projekt Zagreb na Savi, sljemensku žičaru, produžetak Branimirove, sportske dvorane u Odri i Granešini, tržnice, nadogradnju i proširenje Doma zdravlja u Španskom, osnovnu školu na Bukovcu, vrtić u Svetoj Klari

U prostorijama mjesne samouprave Peščenica sinoć je svečano obilježena 29. godina osnutka Područnog odbora HDZ-a Peščenica –Žitnjak. Svečanosti su nazočili predsjednik HDZ-a i Vlade Andrej Plenković, ministri u Vladi, potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner, saborski i gradski zastupnici te drugi uzvanici.

Predsjednik Područnog odbora HDZ-a Peščenica-Žitnjak Mario Župan u svom je prigodnom govoru podsjetio da je tamošnji ogranak HDZ-a osnovan 14. veljače 1990. godine u Kulturnom centru u Ivanićgradskoj ulici, a na osnivačkoj skupštini je bilo oko 150 članova.

Dodao je da je na tom području osnovana treće po veličini organizacija HDZ-a u Zagrebu te je istaknuo da je na Peščenici i Žitnjaku osnovana prva pričuvna brigada Hrvatske vojske – 99. brigada, koja je prošla sva ratišta u Republici Hrvatskoj, a u stvaranju hrvatske države izgubila je 30 mladih života.

„HDZ na Peščenici i Žitnjaku jedan je od motora rada Hrvatske demokratske zajednice u Zagrebu, ustvrdio je Župan koji je ukazao na aktivnosti lokalnog stranačkog ogranka.

„Ne želim istaknuti i odvojiti ni jednu gradsku četvrt u Gradu Zagrebu , ali mislim da su na Peščenici članovi HDZ-a terenski operativci i vodstvo na najvišoj mogućoj razini i ovim putem želim odati priznanje za rad i zajedništvo“, rekao je predsjednik zagrebačkog HDZ-a i Gradske skupštine Andrija Mikulić.

Podsjetio je da je HDZ u Zagrebu u koaliciji sa strankom gradonačelnika Milana Bandića i pita ih se za sve te je istaknuo da su gotovo svi kapitalni projekti potekli od HDZ-a, iako se prikazuju kao gradonačelnikovi. Od prijedloga i amandmana HDZ-a naveo je “najznačajniji zagrebački projekt” – remetinečki rotor, projekt Zagreb na Savi, sljemensku žičaru, produžetak Branimirove, sportske dvorane u Odri i Granešini, tržnice, nadogradnju i proširenje Doma zdravlja u Španskom, osnovnu školu na Bukovcu, vrtić u Svetoj Klari. Dodao je da HDZ ne odustaje i zalaže se za Jarunski most, odlagališta otpada izvan Zagreba, maksimirski stadion, izgradnju nove dječje bolnice.

Mikulić je uvjeren da će i na predstojećim izborima za Europski parlament građani to prepoznati i da će HDZ na tim izborima pobijediti. Na kraju svog govora je naveo jedan zanimljiv podatak, a to je da Ličko-senjska županija ima manje stanovnika nego gradska četvrt Peščenica-Žitnjak, a to je 55 tisuća stanovnika.

„Činjenica da posvećujemo pozornost gradskim četvrtima Zagreba, koji je prema statističkoj procjeni prošao 800 tisuća ljudi, znači da brinemo o tome kako da HDZ pulsira na razini Zagreba, o tome da je HDZ blizu sugrađana, o tome kako da rješava njihove probleme. Ta je poruka izuzetno važna jer je partnerstvo između Vlade, jedinica područne i lokalne samouprave jedan od glavnih postulata našeg rada”, istaknuo je prvi čovjek HDZ-a, Andrej Plenković. Dodao je da samo zajednička sinergija svih razina vlasti može ostvariti boljitak u svim politikama, resorima te ono što je bitno za gospodarski rast, za što veću solidarnost i socijalnu uključenost u hrvatskom društvu. Osvrnuo se na projekte na razini Zagreba i Peščenice.

„Sve to radimo u partnerstvu između Vlade i grada. Pokušavamo naći financijske mehanizme koji će omogućiti da ono što je bio dio programa HDZ-a 2017. godine na izborima realiziramo na razini grada Zagreba. Stoga participiramo u svim velikim projektima koji se tiču i Peščenice i to radimo s punom svijesti da je jedini ispravni put da Vlada pokuša dati dodatnu vrijednost koje jedinice na lokalnoj razini nemaju ni u smislu snage svojih institucija, ni u stanju kapaciteta financijskog karaktera. Povećavši kapacitete jedinica lokalne i područne samouprave napravili smo ključnu razliku koja se osjeća diljem Hrvatske”, rekao je Plenković. Naglasio je da su danas gradovi, općine, županije relevantnije nego prije, imaju više ovlasti, više sredstava i bolje realiziraju projekte.

„Radimo na tome, a to je zadaća ministra Pavića, da se omogući financiranje projekata s europske razine i da u tom procesu sudjeluju i gradske četvrti. To mora biti veliki iskorak, jer ćemo samo tako omogućiti da sve što se radi na Peščenici, ali i u drugim četvrtima bude konkretnije i vidljivije te na veću dobrobit i korist sugrađana“, poručio je Plenković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni