Mikaela Shiffrin postala dvostruka Snježna kraljica

Mikaela Shiffrin postala dvostruka Snježna kraljica

Drugu pobjedu na Sljemenu Shiffrin je ostvarila s velikih 1,67 sekundi prednosti pred jako dobrom Austrijankom Zettel te još većih 2,79 sekundi prednosti ispred trećeplasirane Norvežanke Loeseth

Mlada Amerikanka Mikaela Shiffrin jučer je postala druga dvostruka pobjednica 10. izdanja Svjetskog skijaškog kupa Snježna kraljica koji se održava na Sljemenu. Dosad je to uspjelo samo Tanji Poutiainen. U tri nastupa na Snježnoj kraljici Amerikanka Mikaela Shiffrin ostvarila je dvije pobjede. Ova pobjeda na Vip Snow Queen Trophyju Zagreb/Sljeme 2015. druga je u nizu i ostvarena s velikih 1,67 sekundi prednosti pred jako dobrom Austrijankom Zettel te još većih 2,79 sekundi prednosti ispred trećeplasirane Norvežanke Loeseth.

»Doista sam sretna sam kako sam skijala usprkos jakoj konkurenciji, svi su se jako trudili i htjeli pobijediti, tako da sam bila malo nervozna, bojala sam se da će napadati više od mene, međutim bilo je sjajno. Staza je bila doista ledena, što je gotovo nevjerojatno s obzirom na to kolika je temperatura. Staza je držala i moram čestitati svima na sjajno obavljenom poslu«, rekla je pobjednica.

Shiffrin kaže kako joj je u dobrom nastupu pomogla i sretna frizura, odnosno pletenice koje je nosila u čast Janici Kostelić. »Velika mi je čast što me Janica poštuje i daje podršku tijekom cijele sezone i bilo mi je jako drago kada mi je čestitala i zagrlila me između dvije vožnje slaloma«, rekla je Shiffrin.

Posljednje pobjede Amerikanke u ovoj sezoni posljedica su promjene odnosa prema skijanju. Počela je skijati baš svaki dan i jako ozbiljno trenirati, pa ni rezultati nisu izostali. »Na visokoj sam razini i cijeli moj tim daje mi veliku podršku tako da sada, po prvi puta u životu, imam osjećaj da imam punu kontrolu nad svojim skijanjem«, istaknula je Mikaela Shiffrin.

»Morala sam tako voziti«

Veliku razliku u odnosu na druge skijašice objašnjava činjenicom da je tako morala voziti. »Da sam išla sporije, i napravila malu grešku, završila bih peta ili šesta. A što se tiče osmjeha na mom licu – volim se smiješiti kada uživam. A kada uživam – uvijek imam dobar rezultat«, zaključila je.

Austrijanka Kathrin Zettel po treći puta završila je na drugom mjestu na zagrebačkoj utrci. U zadnja dva nastupa na Sljemenu bila je neuspješna i završavala je bez plasmana, a 2011. godine je bila sedma. Izjednačila je svoj rezultat iz 2010. godine, kada je bila druga. »Ipak mi je drago zbog toga jer je Mikaela bila danas prebrza i daleko mi je odmakla. Uvjeti na stazi su bili prekrasni. Imali smo sunčani dan, ledenu stazu i ne prehladno vrijeme, baš onako kako volim«, kaže Kathrin Zettel.

S posljednjom utrkom slaloma nije bila zadovoljna pa je na ovoj teškoj stazi išla prilično agresivno. »Dobar skijaš mora biti brz na svakom brdu, a ja imam problema s laganim i ravnim stazama. Ova staza mi se upravo stoga sviđa. Iako ovakve teške staze mogu biti manje atraktivne gledateljima uz stazu, i onima koji utrku prate preko televizijskih ekrana, voljela bih da ih je više u Svjetskom kupu«, dodala je Austrijanka. »Mikaela je u velikom naletu, predivno ju je gledati kako skija jer izgleda kao da joj se ništa ne može dogoditi, brza je i čini se kao da skija bez ikakvog napora. S druge strane, ja sam i dalje u teškoćama zbog ozljeda. No loše se stvari događaju. Na meni je da činim što mogu i uživam u tome«, rekla je Kathrin Zettel.

Treće mjesto zauzela je danas Norvežanka Nina Loeseth (+2,79), kojoj je to prvo postolje u karijeri. »Drago mi je skijati ovdje. Tu je uvijek krasno, posebni su ljudi, atmosfera, a poseban je i snijeg, kao i staza. Bilo je teško i prilično ledeno, no fokusirala sam se na dobro skijanje, a ne na to da doskijam do podija«“, kaže Nina Loeseth.

Hrvatice bez druge vožnje

Norvežanka je u Svjetskom kupu punih devet godina, karijeru je započela 2006. godine, 2008. se ozbiljno ozlijedila, i tu ozljedu je »vukla« slijedeće dvije sezone, nakon čega je uslijedio povratak. »Vratila sam se u top 15, pa onda pala u najboljih 60, no nakon toga sam se ponovno vratila. Vjerujem da je upravo ovo ono što trebam raditi. Nisam nikada mislila da bih trebala prekinuti skijati prije nego vidim što zapravo tu mogu napraviti«, istaknula je Nina Loeseth.

 Vodeća skijašica u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Slovenka Tina Maze osvojila je peto mjesto (+3.50).

Saša Tršinski jedina je od hrvatskih djevojaka završila prvu vožnju, i to na 41. mjestu. Iva Mišak, Matilda Šola i Leona Popović izletjele su sa staze.

»Utrka i atmosfera su bili super. Staza je bila jako, jako tvrda i dosta teška. Izdržala je za sve cure. Tko se dobro odskijao, mogao je u drugu vožnju. Nisam baš potpuno zadovoljna svojim nastupom, ali ajmo reći da je bilo dobro. S obzirom kako mi je sezona počela, mogu biti sretna. Na našim, manjim utrkama je lakše, jednostavnije, staze su kraće i nema tolikog pritiska. To stvara tremu koje nema na FIS utrkama«, rekla je 18-godišnja Saša Tršinski.

Još uvijek vodeća u poretku slaloma Šveđanka Frida Hansdotter je zauzela četvrto mjesto, ali sve bolja Shiffrin joj se sada primaknula na samo bod zaostatka.

U ukupnom poretku Svjetskog kupa vodi Tina Maze sa 777 bodova, a slijedi ju Mikaela Shiffrin sa 545 bodova. Treća je Austrijanka Anna Fenniger sa 487, a četvrta njezina sunarodnjakinja Kathrin Zettel s 418 bodova.

Rezultati:

1. Mikaela Shiffrin (SAD) 1:56,66

2. Kathrin Zettel (AUT) +1,68

3. Nina Loeseth (NOR) +2,79

4. Frida Hansdotter (ŠVE) +3,27

5. Tina Maze (SLO) +3,50

6. Erin Mielzynski (KAN) +4,02

7. Marie-Michele Gagnon (KAN) +4,35

8. Chiara Costazza (ITA) +4,62

9. Sara Hector (ŠVE) +4,76

10. Carmen Thalmann (AUT) +4,99

11. Michelle Gisin (ŠVI) +5,09

12. Bernadette Schild (AUT) +5,14

13. Resi Stiegler (SAD) +5,20

14. Federica Brignone (ITA) +5,52

15. Irene Curtoni (ITA) +5,60

Ukupni poredak (nakon 14 utrka):

1. Tina Maze (SLO) 777 bodova

2. Mikaela Shiffrin (SAD) 545

3. Anna Fenninger (AUT) 487

4. Kathrin Zettel (AUT) 418

5. Frida Hansdotter (ŠVE) 359

6. Maria Pietila-Holmner (ŠVE) 334

7. Lindsey Vonn (SAD) 312

8. Viktoria Rebensburg (Nje) 303

9. Eva-Maria Brem (AUT) 276

10. Elisabeth Goergl (AUT) 273

Poredak u slalomu (nakon 5 utrka):

1. Frida Hansdotter (Šve) 320 bodova

2. Mikaela Shiffrin (SAD) 319

3. Tina Maze (SLO) 294

4. Kathrin Zettel (AUT) 248

5. Maria Pietila-Holmner (ŠVE) 245

6. Šarka Strachova (Češ) 182

7. Nicole Hosp (AUT) 165

8. Wendy Holdener (ŠVI) 140

9. Marie-Michele Gagnon (KAN) 132

10. Michelle Gisin (ŠVI) 126

(zg-magazin / foto: croski.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni