Mihovil Dorotić – slikar mora

Mihovil Dorotić – slikar mora

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar (i akademski glazbenik) Mihovil Dorotić u posljednje se vrijeme dosta posvećuje jednom iznimnom i vrlo kompleksnom motivu. Riječ je o motivu koji mnogi artisti posebno vole, a to je more.

Dorotić slika obale i otoke Jadrana, koji su mu itekako dobro poznati. Posebice otok Brač, nastojeći u svojim uljima i akvarelima zabilježiti onu silnu privlačnost prozirno plavih valova i priobalnih krajobraza, sačuvanu jedinstvenu prirodu, odbljesak ili sjaj sunčanih zraka.

Dorotić vrlo vješto i suvereno slika stvarnu neodoljivost mora, koja ponegdje može izgledati idilično ili blisko idealiziranom prostoru, ali prizori koje vidimo doista ostavljaju samo takav dojam, dojam magične ljepote.

U ovome uspješnom ciklusu može se često i zamijetiti motiv privezanih,većinom posve bijele boje brodica. Koje se lijeno i jedva vidljivo ljuljaju, dok se kuće u nizu na obali ogledaju u more, vjerojatno se prisjećajući raznih događaja iz svoga dugog života, ali i narogušenih i neprepoznatljivih lica mora.

Dorotićevo more je sasvim prozirno, čisto, mirno i prostodušno. To je more u koje se čovjek može pouzdati. To nije more koje će čovjeka prevariti.

Ciklus morskih motiva Mihovila Dorotića s prepoznatljivim vizurama uz nazočnost atmosfere arkadijskog, pruža iznimno zadovoljstvo gledatelju i budi uzvišene osjećaje.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni