Microsoft pod tužbama zbog prisiljavanja korisnika na Windows 10

Microsoft pod tužbama zbog prisiljavanja korisnika na Windows 10

Tri korisnika koji tvrde da im je besplatno ažuriranje operativnog sustava na verziju Windows 10 uništilo podatke i oštetilo računala podnijeli su tužbe protiv Microsofta na Okružnom sudu u Chicagu. U tužbi se navodi da je operativni sustav Windows 10 manjkav, odnosno neispravan proizvod, a da Microsoft korisnicima nije pružio adekvatno upozorenje o potencijalnim rizicima koje sa sobom donosi njegova instalacija.

Pravni tim koji stoji iza tužbe nastojat će dokazati da je još više korisnika s područja SAD-a, koji su instalirali nadogradnju za operativni sustav Windows 7, pretrpjelo gubitak podataka ili štetu na računalu.

Iz Microsofta su pak odbacili optužbe navodeći kako je besplatna nadogradnja na Windows 10 bila osmišljena kako bi se korisnicima omogućilo korištenje »najsigurnije i najproduktivnije verzije Windowsa«, a kupci su mogli odustati od nadogradnje.

U tužbi se pak navodi da su korisnici u više navrata bili prisiljeni nadograditi svoj operativni sustav, ali Microsofta poručuju da su to tvrdnje bez pokrića. Navode i da su osim besplatne korisničke podrške nezadovoljnim korisnicima omogućili i vraćanje na prijašnji sustav u roku od 31 dana nakon aktivacije »desetke«.

Prije samo nekoliko dana mnogi korisnici sustava Windows 7 i 8,1 navode kako su bili prisiljeni preuzeti nadogradnju na Windows 10. To se odnosi na računala s Intelovim procesorima Core i3, i5 i i7 sedme generacije te AMD-ove sedme generacije procesora koji odbijaju ažuriranja za Windows 7 i 8.1. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni