Microsoft najavio velike promjene glede ažuriranja Windowsa 10

Microsoft najavio velike promjene glede ažuriranja Windowsa 10

Iz Microsofta je ovih dana najavljeno izdavanje dosad najveće nadogradnje Windows 10 operativnog sustava. A da stvar bude još čudnija, ova bi trebala smanjiti svako slijedeće ažuriranje sustava…

Naime, na službenom Windows blogu, voditelj Windows programa  Bill Karagounis objašnjava kako će Windows 10 će dobiti puno pametniju platformu za preuzimanje sistemskih ažuriranja. Riječ je o Unified Update Platformi (UUP) koja će prema njegovim tvrdnjama na osobnim računalima znatno umanjiti veličinu budućih ažuriranja.

UUP koristi tehnologiju diferencijalnog preuzimanja koja će omogućiti da se na računalu instaliraju samo potrebni elementi nadogradnje u skladu sa zadnjim ažuriranjem operativnog sustava, a ne i preuzimanje cijelog paketa nadogradnje. Karagounis kaže da će to smanjiti velika ažuriranja Windowsa 10 za oko 35 %.

To nije mala stvar. UUP će postati univerzalni sustav koji će se koristiti na svim verzijama sustava Windows 10 – uključujući pametne telefone i tablete, što bi trebalo značiti da će korisnici ne samo uštedjeti na internetskom prometu, nego će gubiti i manje vremena jer će uređaji biti usmjereni isključivo na instaliranje novih zakrpa.

Neobično je da to već nije napravljeno u nekima od dosadašnjih generacija Windowsa, pogotovo ako se uzme u obzir da glavne konkurentske platforme na ovaj način rade već godinama. Dobar primjer za to je Appleov iOS gdje je opseg ažuriranja uvijek prilagođen specifičnom uređaju korisnika te se instalira samo ono što je bitno za njega.

Karagounis otkriva da Microsoft planira lansirati UUP sa sljedećom velikom revizijom Windowsa 10 koja se očekuje u ožujku 2017. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni