Michelin 2024. izlazi na tržište s gumom bez zraka

Michelin 2024. izlazi na tržište s gumom bez zraka

(Foto: Michelin)

Michelin je predstavio svoju Uptis gumu bez zraka za putnička vozila, koja je ovih dana javno predstavljena i isprobana na električnoj verziji Minija. Plan je da ju se na tržište izbaci do 2024. godina.

U Michelinu navode kako zbog bušenja godišnje na otpadu završi oko 200 milijuna guma. Za izradu Uptis gume potrebno je manje sirovina i manje energije, što ih čini boljim za okoliš. Navode da će ova guma trajati do tri puta dulje od konvencionalnih.

Osim ekoloških, tu su i druge prednosti – vozač nikada ne mora provjeravati tlak u gumama, čime se štedi vrijeme i smanjuje nepotrebno habanje zbog pogrešnog tlaka.

Krutost pregrada, odnosno tvrdoća gume može se prilagoditi određenom vozilu, a u Michelinu navode da bi se njihovom primjenom mogla čak ukloniti potreba za zasebnim ovjesom na nekim tipovima vozila.

Također, mogu se ostaviti i rupe u gaznom sloju što bi povećalo otpornost gume na akvaplaning i omogućilo bolju upravljivost na mokrim površinama.

Ova je guma plod suradnje Michelina s General Motorsom koji će početi nuditi gume Uptis kao opciju na određenim modelima »već 2024«. (B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni