“Mi u Sigetu branimo pravnu državu”

“Mi u Sigetu branimo pravnu državu”

Gordana Pasanec: »Građevinskoj inspekciji trebalo je čak sedam mjeseci da izađe na teren da se konačno uvide nepravilnosti«

Matej Knežević

Lokaciju u Sigetu na kojoj su u utorak i srijedu srušene dvije kuće u petak je posjetila građevinska inspekcija. Stanar iz Freudeove ulice 6, Nenad Baramović kaže da je na lokaciji zatekao samo jednog građevinskog inspektora koji je ogradio teren i time zaustavio daljnje radove pri čemu je postavio tablu s natpisom »Oprez, opada fasada«.

Paralelno s time, stanar Nebojša Vujović koji je jučer dobio poziv od policije glede tužbe koju je protiv njega zbog prijetnji podigao Vlado Leko, vlasnik tvrtke firme Castrum nekretnine d.o.o, koja ondje, prema riječima stanara, želi izgraditi sedmerokatnicu i trgovački centar »bez potrebnih dozvola«. Vujović koji sa svojim bratom živi u Freudeovoj na kućnom broju 10/12 kaže »kako je u Hrvatskoj sve moguće«. »Zaustavili smo na tren bagere, pa je Leko poludio. Mi ovdje u Sigetu branimo pravnu državu«, ustvrdio je.

Pritom nadodaje kako do okončanja sudskih procesa oko spornog zemljišta stanari iz Froudeove ne daju da Leko samoinicijativno parcelira zemlju. Predsjednica Udruge građana Sigeta Gordana Pasanec izjavila je kako današnji dolazak građevinskog inspektora smatraju velikim uspjehom, s obzirom da je građevinskoj inspekciji trebalo čak sedam mjeseci da izađe na teren i konačno »uvide nepravilnosti oko samog rušenja i te parcele«. Kaže kako je iznimno ponosna na susjede i na samu udrugu što su bili uporni i da su ih konačno neke institucije saslušale.

»Vlado Leko je prekjučer mahao s nekim papirom da se kuća ruši isključivo radi čišćenja terena, a mi tvrdimo da je to u potpunosti netočno jer po novom Zakonu o građevinskoj inspekciji komunalno redarstvo naređuje rušenje kuće samo ako je stambeni objekt napušten više od pet godina i ako je u derutnom stanju«, kaže Pasanec.

Ističe da je prvi objekt koji je rušen bio srušen samo napola. K tome, ondje se nalaze azbestne ploče, na što, kako tvrdi, nitko nije reagirao. Zaključuje da ni nakon dvanaest poziva ni komunalno, niti građevinska inspekcija nisu izašli na teren.

Podsjećamo kako je spor oko zelene livade u blizini benzinske crpke započeo još u kolovozu. Tada su susjedi i stanari sakupljali potpise protiv izgradnje trgovačko-poslovnog centra na zelenoj površini u Sigetu. U međuvremenu, firma Castrum nekretnine d.o.o. otkupila je napuštene kuće te ih je ovog utorka i u srijedu srušila.