»Mi tu ozbiljno radimo«

U manufakturi Zaposa slijepe i slabovidne osobe izrađuju tepihe za koje stručnjaci tvrde da su najkvalitetniji u Hrvatskoj / Iako, prema broju petlji i kvaliteti materijala radi tepihe svjetske klase za koje jamči čak 15 godina, Zapos teško pronalazi put do kupaca, djelomično zbog cijene, ali i zbog toga što nema vlastite trgovine

 Petar Malić  namotava vunu na »cijevke« – što znači da je slijep. Sablastan svijet vječne tmine  lakše podnosi uz svakodnevni posao. »Ovo mi je sve u životu, ne znam što bih učinio sa sobom da ne radim ovdje«, kaže.

Da se u proces proizvodnje mogu aktivno uključiti slijepe i slabovidne osobe, dokazuju proizvodi zaposlenika tvrtke Zapos d.o.o. Oni još od 1997. godine izrađuju unikatne tepihe, staze i tapiserije, koje povremeno nude u rasprodaji, što nas je navelo da posjetimo manufakturu skrivenu u potkrovlju Draškovićeve 80.

»Naše je poduzeće osnovano s ciljem da omogući profesionalnu rehabilitaciju i zapošjavanje slijepih i slabovidnih osoba. Trenutačno imamo 12 zaposlenih od čega su dvije slijepe osobe, a sedam ih je slabovidno«, istaknuo je direktor Zaposa Marijan Radašić. Zaposlenici su, objašnjava, prošli jednogodišnju obuku i njihove marljive ruke rade na četiri sasvim obična i ničim prilagođena stroja za ručno »taftanje«. Za izradu jednog tepiha, treba podosta vremena, budući da već samo jedan njegov četvorni metar ima između 120 i 140 tisuća petlji, što te tepihe svrstava u sam vrh kvalitete ponude. Zaštićeni su, uz to, od ultraljubičastih zraka (ne gube boju) i napasnih moljaca.

Posao »ubija« strana, jeftina, i nekvalitetna konkurencija

Slijepi, nastavlja direktor, obavljaju poslove pripreme i dorade, dok slabovidni oblikuju ideje dizajnerice Eme Farkaš. Zanimljivo je da se tepisi i staze izrađuju i po narudžbi, tako da kupci mogu izabrati dimenzije, oblik i neku od čak 130 nijansi boja, dok im Ema Farkaš može pomoći savjetom ili dizajnirati tepih baš po njihovim zamislima.

»Za izradu tepiha koristimo samo novozelandsku vunu prve klase i druge prirodne materijale pa su zato naši tepisi i nešto skuplji, ali za njih jamčimo 15 godina«, rekao je Radašić. Procijenio je da bi Zapos mogao mjesečno izraditi oko 200 četvornih metara tepiha, no posao »ubija« strana, jeftina, ujedno i nekvalitetna konkurencija, pa se sad radi s polovicom kapaciteta. Problem je, dodaje, i pad kupovne moći stanovnika koji se sve više odlučuju za kupnju upravo prema cijeni, ali i nedostatak vlastitog prodajnog prostora.

»Već smo se tri puta obratili Gradskom poglavarstvu s molbom da nam ustupi neki manji lokal i svaki put dobili smo negativan odgovor«, navodi Radašić, ukazujući kako u Zagrebu ima stotinjak praznih prodajnih lokala.

Ne bi li se izborili za svoju poziciju u nemilosrdnoj tržišnoj utakmici, hendikepirani radnici Zaposa izrađuju podmetače i tapiserije s grbovima nogometnih klubova, a ta tvrtka, inače u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, ponudila je svoje proizvode i državnim institucijama.

»Vječni« minimalac

Petar Malić zaposlen je na pripremnim poslovima – namotava vunu na »cijevke« – što znači da je slijep. Sablastan svijet vječne tmine nekako mu je ipak lakše podnositi svakodnevnim obavljanjem posla jer uz to što zaradi nekakav neredovit minimalac, ispunjava svoj dan i druži se sa kolegama. »Ovo mi je sve u životu, ne znam što bih učinio sa sobom da ne radim ovdje«, kaže. Prisjeća se kako u jednom razdoblju života nije 10 godina radio ništa, što mu je teško padalo.

Njegov kolega iz proizvodnje, Nikola Glibo, ili »glavni zabušant« kako ga u šali zovu njegovi prijatelji s posla, radi u Zaposu od njegovog osnivanja. »Svi misle da slijepi i slabovidni žele ovim poslom samo popuniti svoje vrijeme, da im dan brže prođe, no to je posao kao i svaki drugi. Mi tu ozbiljno radimo«, naglašava Nikola. Za jednostavniji tepih od četiri kvadratna metra treba mu jedan radni dan, a zatim ga se još podšišava i dorađuje. »Zasad se ne može zaraditi. Plaća je minimalna i neredovita, pa se na nju ne možemo osloniti. Okolnosti su takve i najvažnije je ipak da imam nekakav posao«, zaključio je Nikola.

  •  Kupnja tepiha za pomoć slijepima

Zainteresirani za Zaposove tepihe i staze mogu se obratiti na telefon br. 4812-506. Tepisi se mogu razgledati u prostorijama tvrtke u koju se ulazi iz Šenoine 34. Kupnjom proizvoda Zaposa pomaže se slijepim i slabovidnim radnicima da zarade za život.

(Boris Jagačić / Vjesnik, III 2003.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni