Metereopatija: Kad promjene vremena utječu na tijelo i um

Metereopatija: Kad promjene vremena utječu na tijelo i um

Meteoropatija može biti osobito opasna za osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima

Često u razgovoru sa prijateljima i suradnicima govorimo o vremenu te se na njega sve više žalimo. Često koristimo izraz da smo sami ili da je nama netko blizak metereopat. Za metereopatiju se može reći kako je simptomatična reakcija našeg tijela na klimatske promjene, a najčešće je riječ o kiši, temperaturi zraka, UV zrakama, vjetru i vlagi. Istraživanje pokazuje kako ova pojava najčešće pogađa ljude srednjih godina, a ponajviše žene. Najčešće u vremenu menstrualnih ciklusa ili menopauzi.

No treba naglasiti da nitko nije imun, pa tako u ovu kategoriju mogu potpasti bebe pa sve do starijih stanovnika. Vremenske prilike utječu i na rad hipofize, čime se pojačava lučenje hormona koji izazivaju nemir i nervozu, a smanjuje proizvodnja endorfina, odnosno hormona koji smiruje.

Meteoropatija može biti osobito opasna za osobe s ozbiljnim zdravstvenim problemima jer im se može pogoršati njihovo zdravlje, a u gorim oblicima dovesti čak i do smrti. No takvi slučajevi su rijetkost. Stoga treba imati na umu kako postoje dvije vrste metereopatije. Kod prve, odnosno osnovne metereopatije je važno napomenuti da ona utječe na zdrave ljude i javlja se kao promjene raspoloženja, slabost tijela ili bol tijekom promjena u vremenu. Sekundarna meteoropatija nastaje kada se postojeće bolesti pogoršavaju zbog vremenskih promjena.

Što se tiče simptoma, oni se najčešće javljaju dan do dva prije same promjene vremena, pa se stoga ljudi često žale na: depresiju, fizičku slabost, glavobolju, hipertenziju, napetost, osjetljivost na bol u zglobovima i mišićima, probavne tegobe, pogoršanje simptoma postojećih bolesti, povećan broj srčanih otkucaja, promjene raspoloženja i vrtoglavicu.

Konačno, treba naglasiti kako ovo stanje može potrajati dan ili dva i onda se tijelo stabilizira, te kako su simptomi isti kod svih dobnih skupina. (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni