“Meštrović je Teslin spomenik namijenio IRB-u”

“Meštrović je Teslin spomenik namijenio IRB-u”

Na njegovo sadašnje mjesto treba postaviti primjereni drugi spomenik Nikoli Tesli, smatra akademik Karolj Skala

Pozivajući se na povijesne činjenice Institut je dobio ime Ruđer Bošković nakon što su profesor Supek i slavni kipar Meštrović dogovorili da se spomenik slavnom fizičaru i filozofu postavi u krugu Instituta za nuklearnu fiziku je nazvan po Ruđeru Boškoviću. Nakon toga Meštrović je ponudio 1956. da će napraviti i spomenik Nikoli Tesli kao spomenički par sa spomenikom Ruđeru Boškoviću i da se oni postave skupa u krugu Instituta.

Ti spomenici se smatraju kumskim poklonima IRB-u od slavnog kipara Meštrovića. Kao takvi vodeći računa o akademskoj čestitosti i želji autora da budu na IRB-u postavljeni skupa predstavljajući simbiozu prirodne i tehničke znanosti preko hrvatskih velikana Boškovića i Tesle nakon 15 godina došlo je krajnje vrijeme da se realizira obveza iz Ugovora o ustupanju posjeda Meštrovićevog spomenika Nikoli Tesli iz 2006. godine. Svima zadovoljavajuće rješenje je vraćanje spomenika Tesli na Institut a na njegovo sadašnje mjesto treba postaviti primjereni drugi spomenik Nikoli Tesli.

O tomu su se izjasnili slavni povjesničari umjetnosti i zbog autorove želje, sačuvanja kulturne baštine, odnosa prema slavnim znanstvenicima i akademske učtivosti potrebno je poduzeti sve da se riješi ova dugogodišnja kulturna devastacija. 

Prof. dr. Karolj Skala
Akademik 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni