Mercedes pune 54 godine služio istog vlasnika!

Mercedes pune 54 godine služio istog vlasnika!

(Foto: www.motorcarstudio.com)

Dotični gospodin s ljubavlju je vozio svoj Mercedes iz 1963. godine, sve do smrti u 2017. godini, dakle pune 54 godine

Neki klasični automobili služe tek za pokazivanje i većinu svog vijeka provode njegovani u grijanim garažama ili halama s tepisima, sklonjeni od utjecaja atmosferalija. Reklo bi se da imaju bolje uvjete od mnogih ljudi.

No ovakvi muzejski primjerci puno su zanimljiviji kad se uz njih veže neka priča. Ovdje prikazani Mercedes-Benz 220 SEb (W 111), »repaš« iz 1963. godine s Ponton šasijom bio je tadašnji vrh ponude u ovoj Mercedesovoj seriji. Automobil je u izvanrednom stanju, toliko dobrom da je gotovo nemoguće pogoditi kolika je njegova stvarna kilometraža.

Automobil sa šetcilindarskim rednim motorom zapremnine je trenutno uvršten u ponudu brokerske kuće Motorcar Studio s iskazanom cijenom od 24.900 dolara (oko 165.000 kuna). Njegov brojač kilometara, odnosno milja pokazuje tek nešto više od 49.000 milja (oko 79.000 km). Za automobil stariji od pola stoljeća i nije baš mnogo, zar ne? No brojač se nakon 99.999 milja vraća na 0, a ovaj je Mercedes napravio je 19 krugova oko Zemlje, odnosno prevalio razdaljinu koja se približava putu od Zemlje do Mjeseca i nazad ili u prijevodu 449.000 milja (722.595 km)!

Što je možda još i teže povjerovati, većinu te udaljenosti s njime je prevalio jedan jedini vlasnik.

Dotični gospodin s ljubavlju je vozio svoj Mercedes iz 1963. godine, sve do smrti u 2017. godini, dakle pune 54 godine.

Dobro održavani automobil ispunio je svoju izvornu servisnu knjigu, ali njen je skrbnik otvorio još jednu, kao i posve drugu u kojoj dokumentira zahvate koji su rađeni na motoru.

Tijekom svog životnog vijeka 2,2-litreni motor je dvaput obnovljen, a posljednja »generalka« napravljena je prije 80-ak tisuća kilometara. Njegov opis naglašava koliko dobro vozi automobil, navodeći kako se »unatoč velikoj kilometraži ovaj automobil uopće ne osjeća umorno (vidjeli smo mnogo primjera s djelićem kilometraže koja je otrcana i istrošena)«.

Njegova crna karoserija je u izvrsnom stanju zahvaljujući boravku u suhim klimatskim uvjetima, a interijer crvene kože jednako je impresivan. Kabina je nedavno obnovljena uz znatan trošak kako bi se dovršilo vozilo koje zaslužuje očuvanje. Jedino odstupanje od tvorničke specifikacije je klima uređaj te AM/FM radio-kasetofon.

Mercedes-Benz 220 SEb iz 1963. trenutno ima traženu cijenu od 24.900 dolara. S obzirom na njegovo sadašnje stanje i nevjerojatnu priču koja je prati, čini se da je automobil vrijedan tog novca.

Gospodin koji je 54 godina tako predano brinuo o svom vozilu zaslužuje svaku pohvalu.

Pripremio: B. Jagačić