Memorijalni turnir Izidoru Grossu osvojio Damir Mravunac

Memorijalni turnir Izidoru Grossu osvojio Damir Mravunac

U Zagrebu je 22. lipnja 2018., na Dan antifašističke borbe, održan šahovski Memorijalni turnir Izidoru Grossu.

Izidor Gross

Izidor Gross (25.6.1860.–1942.) bio je osnivač Karlovačkoga šahovskog kluba (1908.) i jedan od osnivača Hrvatskoga šahovskog saveza (1912.) te organizator prvoga međunarodnog šahovskog turnira na Balkanu (Karlovac 1912.). Bio je odličan sastavljač šahovskih problema i autor prve hrvatske šahovske knjige. Izidor Gross služio je kao kantor u sinagogi u Karlovcu. Nakon uspostave marionetske NDH biva žrtvom Holokausta: uhićen je i odveden zajedno sa sinom i snahom u koncentracijski logor Jasenovac gdje je i ubijen 1942. godine.

Memorijalni turnir igran je švicarskim sustavom sparivanja u 7 kola i brzopoteznim tempom od 7 minuta po igraču s dodatkom 3 sekunde za svaki odigrani potez. Uvjerljivo je pobijedio majstorski kandidat Damir Mravunac sa 6,5 osvojenih bodova. Drugo mjesto zauzeo je Robert Govorko s 5,5, a treće po dodatnim kriterijima Milan Tušek, predvodnik grupe igrača s osvojena 4 boda. Najuspješnija šahistica bila je Mira Srebro.

Poredak na turniru: 1. Damir Mravunac 6,5 bodova, 2. Robert Govorko 5,5, 3-7. Milan Tušek, Denis Jakupec, Zlatko Zaplatić, Jelenko Mikacinić i Vojislav Poljak 4, 8-9. Alen Vičik i Mira Srebro 3, 10-11. Božo Jurišić i Luka Bracanović 2 boda i 12. Kristina Komljenović bez bodova.

 Za ZG-magazin, Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni