Memorijalni šahovski turnir Sonja Kozar osvojio je Denis Jakupec   

Memorijalni šahovski turnir Sonja Kozar osvojio je Denis Jakupec  

(Foto: Dejan Glišić)

U Zagrebu je 2. rujna 2022. u organizaciji šahovskih klubova “Srebro” i “Aer” održan memorijalni šahovski turnir Sonja Kozar.

Sonja Kozar (1. kolovoz 1945 – 20. srpanj 2022.), jedna od malobrojnih žena u šahovskom svijetu, napustila nas je baš u godini koju je Svjetska šahovska organizacija (FIDE) proglasila godinom žena u šahu.

Bila je vrlo draga i samozatajna osoba, rado je sudjelovala u amaterskim šahovskim turnirima i druženjima. Posljednjih je godina bila članica Šahovskoga kluba “Srebro”. Osim šaha, voljela je planinarenje i bila članica HPD Matica – Zagreb. Bila je doktorica znanosti u oblasti kemije i dugogodišnja djelatnica Instituta “Ruđer Bošković”.

Memorijalni turnir igran je brzopoteznim tempom i nakon 9 odigranih kola pobijedio je majstorski kandidat Denis Jakupec sa 7,5 osvojenih bodova, koliko je skupio i drugoplasirani Darijan Mišak, najveće iznenađenje turnira i najuspješniji igrač s kroničnom dišnom bolesti.

Treće mjesto sa 7 osvojenih bodova zauzeo je majstorski kandidat Zdenko Bender.

Najuspješniji igrač s gluhoćom bio je majstor FIDE Bogdan Božinović sa 6,5 bodova, najuspješniji senior iznad 65 godina bio je Božo Jurišić s 5, najuspješnija šahistica Ana Vuljanić sa 4,5 a najuspješniji kadet Višeslav Botica sa 4,5 boda.

Poredak na turniru: 1-2. Denis Jakupec i Darijan Mišak 7,5, 3. Zdenko Bender 7, 4. Bogdan Božinović 6,5, 5-6. Damir Orinčić i Božo Jurišić 5, 7-12. Vojislav Poljak, Dejan Glišić, Mijo Kraljević, Miladin Pilipović, Ana Vuljanić i Višeslav Botica 4,5, 13-15. Mladen Trempetić, Marko Lovrić i Mira Srebro 4, 16. Lucija Botica 2,5, 17. Stana Marić 1 bod te 18. Viktor Pavić bez bodova.

Za ZG-magazin, Dejan Glišić

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni