Memorijalni šahovski turnir Joakimu Puškašu osvojio međunarodni majstor Vladimir Hrešć

Memorijalni šahovski turnir Joakimu Puškašu osvojio međunarodni majstor Vladimir Hrešć

[Foto: Najuspješniji kadet Leon Đurić (crni) i pobjednik IM Vladimir Hrešć (bijeli)]

U Zagrebu je 3. lipnja 2023. u organizaciji Udruge hrvatskih branitelja antifašista – BRANA i Šahovskog kluba Aer, održan memorijalni turnir u sjećanje na prerano preminulog branitelja, novinara, spisatelja i istaknutog šahovskog pedagoškog djelatnika Joakima Puškaša.

Joakim Puškaš rođen je 3. lipnja 1956. godine, u rusinskoj obitelju iz sela u selu Petrovci kraj Vukovara. Kao profesionalni novinar radio je u “Novljanskom vjesniku” i na Radio postaji Novska te bio dopisnik Jutarnjeg lista.

Bio je jedan od osnivača Kulturno prosvjetnog društva “Karpati” iz Lipovljana, te osnivač i predsjednik Kulturno prosvjetnog društva “Rusinka i Rusin” iz Zagreba. Pisao je prozna djela na rusinskom jeziku, a u izdanju Saveza Rusina i Ukrajinaca u Republici Hrvatskoj objavljene su mu i dvije zbirke humoreski.

Bio je osnivač i prvi tajnik Udruge hrvatskih branitelja antifašista – BRANA iz Zagreba. Kao šahist, Joakim Puškaš bio je osnivač i predsjednik vrlo uspješnog Kadetskog šahovskog kluba “Brestje” iz Sesveta, te šahovski instruktor omiljen među djecom i roditeljima. Preminuo je u veljači 2023. u Zagrebu a sahranjen 17. veljače na mjesnom groblju u Lipovljanima.

Memorijalni šahovski turnir igran je brzopoteznim tempom u 9 kola. Sa 7,5 osvojenih bodova pobijedio je međunarodni majstor Vladimir Hrešć, ujedno najuspješniji veteran iznad 65 godina.

Drugo mjesto zauzeo je majstorski kandidat Domagoj Glažar sa 7, a treće majstor FIDE Mario Bilić sa 6,5 osvojenih bodova. Četvrti je sa 6 osvojenih bodova bio majstor FIDE Bogdan Božinović, ispred najuspješnijeg kadeta Leona Đurića i Branislava Roške.

Najuspješniji super-veteran iznad 80 godina bio je majstorski kandidat Zdravko Margitić s 5, najuspješniji branitelj Dejan Glišić s 5, a najuspješnija šahistica Mira Srebro sa 4,5 osvojena boda.

Poredak na turniru: 1. Vladimir Hrešć 7,5, 2. Domagoj Glažar 7, 3. Mario Bilić 6,5, 4-6.Bogdan Božinović, Leon Đurić i Branislav Roška 6, 7. Zvonko Petrović 5,5, 8-12. Veljko Pauš, Zdravko Margitić, Dejan Glišić, Boror Đurić i Milan Tušek 5, 13-16. Tomislav Ćorić, Mira Srebro, Vojislav Poljak i Danijel Domazet 4,5, 17-20. Mirko Kalanj, Nataša Roška, Robert Govorko i Lucija Botica 4, 21. Višeslav Botica 3,5, 22-23. Bruno Sontag i Maks Bandić 3, 24-25. Đuro Babić i Borna Obajdin s 2 osvojena boda. (BRANA)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni