Meksičko ozračje uz tambure

Meksičko ozračje uz tambure

(Foto: Dinko Bažulić)

„Ovim smo koncertom htjeli pokazati da glazba ne poznaje granice, da je univerzalna. Na jednoj strani žice tambure, a na drugoj violine, trube i svih ostali tradicijski instrumenti Meksika, a poslušajte – mogu ići pod jednu kapu, pod jedan šešir„, rekao je Siniša Leopold

S koncerta Tamburaškog orkestra HRT-a iz njihova ciklusa U ozračju tambure održanog u nedjelju u studiju Zvonimir Bajsić (HRT) svi otišli zadovoljni. I publika, što je najvažnije i izvođači – Mariachi Los Caballeros i Tamburaši HRT-a.

„Vidim da je publika je sretna , nasmijana odlazi s našeg koncerta i to mi je dovoljno. To je muzika koja obuzme srce!“, rekao je poslije koncerta šef-dirigent Tamburaškog orkestra Siniša Leopold.

„Od prve note smo nekako kliknuli svi skupa i mi i tamburaši i publika. Stvarno smo jako zadovoljni„, rekao je poslije koncerta član mnogoljudnoga sastava Mariachi Los Caballeros Franjo Vinković.

Mariachi Los Caballeros prvi je hrvatski mariachi sastav u nas, a autentičnu meksičku glazbu izvode već dugi niz, točnije 19 godina. Ovaj mnogobrojni sastav čini 12 vrhunskih glazbenika, česti su gosti i domaćih i stranih pozornica, a izuzetno su cijenjeni i samoj kolijevci njihovih pjesama, u Meksiku gdje su nastupali na Međunarodnim Mariachi i Charerria susretima. U Beču, Barceloni, Bratislavi i Budimpešti nastupili su sa jednim od najslavnijih tenora današnjice, Meksikancem Ramonom Vargasom.

Interes za koncert je bio ogroman, a publika koja je bila dovoljno sretna da uspije dobiti ulaznicu za studio Bajsić imala je prilike čuti petnaestak tradicionalnih meksičkih pjesama kojima je „dodanu vrijednost“ dao zvuk tamburica Tamburaškog orkestra HRT-a. Time je ozračje tambure zasigurno postalo meksičko.

„Ovim smo koncertom htjeli pokazati da glazba ne poznaje granice, da je univerzalna. Na jednoj strani žice tambure, a na drugoj violine, trube i svih ostali tradicijski instrumenti Meksika, a poslušajte – mogu ići pod jednu kapu, pod jedan šešir„, rekao je šef- dirigent Tamburaškog orkestra HRT-a Siniša Leopold.

 „Jako smo zadovoljni da se ova suradnja, o kojoj dugo pričamo, uspjela dogoditi. Kako je bilo? Od prve probe do generalke i koncerta – doista prekrasni ljudi, odlični glazbenici i jedno prekrasno druženje. No, nije samo to. Ovo je i glazbeno vrlo vrijedan projekt , jer ovakve glazbene kombinacije u svijetu nema. Ovo je nešto vrlo, vrlo posebno“, rekao je Franjo Vinković.

Koncert je snimljen i uskoro ga možemo očekivati na našim malim ekranima. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni