Mekani roboti trče po uzoru na geparde

Mekani roboti trče po uzoru na geparde

Objavljen je znanstveni rad koji opisuje mehaniku mekanih silikonskih robota inspiriranih najbržim kopnenim životinjama, a koji mogu naći svoju primjenu u brojnim industrijama.

Na sveučilištu u Sjevernoj Karolini razvijena je nova vrsta mekanih fleksibilnih robota koji se mogu iznimno brzo kretati po tlu ili čak plivati pod vodom. Ista tehnologija može se koristiti i za hvatanje objekata mehanizmom poput robotske ruke. U razvoju ovog rješenja znanstvenici su se vodili načinom kretanja najbržih kopnenih životinja, geparda, odnosno načinom na koji oni koriste fleksibilnost svoje kralješnice pri brzom galopiranju. Rezultat možete vidjeti na priloženom videu:

Fleksibilni roboti imaju silikonsko tijelo koje je građeno poput opruge, a pri tome je bistabilno – tj. stabilno je u dva položaja. Pokretanje istih vrši se upumpavanjem zraka u posebne kanale unutar tijela, što dovodi do promjene iz jednog u drugo stabilno stanje robota, a pri čemu se oslobađa dovoljno energije da bi oni “skakutali” po tlu.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni