Međunarodni klub žena pomaže Kliničkoj bolnici Sv. Duh

Međunarodni klub žena pomaže Kliničkoj bolnici Sv. Duh

Humanitarni božićni bazar okupit će predstavnice 42 zemlje a sredstva od prodaje autohtone hrane, pića, nakita, čestitki i drugog namijenjena su Odjelu neonatologije KB „Sv. Duh“. Potrebna im je nova oprema za intenzivnu skrb nedonoščadi vrijedna oko sto tisuća kuna. Sadašnji su uređaji stari četrdesetak godina, a prosječni im je vijek oko sedam godina

U organizaciji Međunarodnog kluba žena koji okuplja supruge veleposlanika u Hrvatskoj, ali i druge ugledne članice, u nedjelju 7. prosinca u 11 sati u paviljonu sedam Zagrebačkog velesajma Avenija Dubrovnik 15 , održat će se 21. Božićni bazar. Humanitarnu manifestaciju koja traje do 16 sati otvorit će njezina pokroviteljica – prva dama Hrvatske prof. Tatjana Josipović, a prikupljena novčana sredstva namijenjena su odjelu neonatologije Kliničke bolnice „Sveti Duh“ u Zagrebu. Posjetitelji će na bazaru moći po prigodnim cijenama kupiti autohtone proizvode (hranu, piće, čestitke, nakit ) predstavnice 42 zemlje svijeta. Ulaz je besplatan, a za one koji dođu upriličena je tombola s vrijednim nagradama kao i kulturni program s međunarodnim pjesmama i plesom.

Hrvatska će se tako predstaviti sa pjesmama „Zvizde“ iz Slavonije, Makedonija sa zborom „Ezerki“ a BiH sa mješovitim zborom „Bošana“. Na svoje će doći ljubitelji indijskog, indonezijskog, irskog ali i plesa s Kosova. Organizirat će se i champagne kutak odnosno onaj za ljubitelje kave, ljubavne tablice, dok će se najmlađi okušati u dvorcu na napuhavanje, osmišljenoj „kabini knjiga“ i drugom.

Na božićnom bazaru sudjelovat će i dio osoblja neonatologije sa „Sv. Duha“ doznajemo od pedijatra dr. Milana Stanojevića s Klinike za ginekologiju i porodništvo Odjela Neonatologije. Njihove medicinske sestre kaže on ispekle su kolače koje će prodavati na bazaru i tako se simbolično pridružiti prikupljanju novca za uređaje vrijedne oko sto tisuća kuna. Međunarodni klub žena bolnici neće uručiti novac (to im nije praksa) nego kupljenu opremu. Neonatologiji su potrebni novi medicinski uređaji (sadašnji su stari četrdesetak godina) za prerano rođenu djecu koja u prvim tjednima života trebaju intenzivnu skrb što uključuje i praćenje životno važnih funkcija.

Potrebni su uređaji za kontrolu kardiorespiratornih funkcija, davanje tekućine, reanimaciju… Nemalo su to i aparati za kontroliranje kardiorespiratornih funkcija nedonoščadi (otkucaji srca, koncentracija kisika) odnosno skupina aparata za davanje lijekova i tekućina – infuzomati tzv. perfuzori. Neophodni su neonatologiji i uređaji za podržavanje termalne skrbi novorođenčadi odnosno reanimacijski aparati. Važni su im i respiratorni uređaji koji u djetetove dišne putove isporučuju mješavinu zraka i kisika . Potrebno bi im bilo i oko sedam aparata za održavanje tjelesne temperature te desetak monitora za praćenje životnih funkcija djece. Barem dva reanimacijska stolića dobro bi došla za intenzivnu skrb nedonoščadi jer godišnje se u toj bolnici rodi oko 3.200 novorođenčadi. Od tog je broja 8,5 posto nedonoščadi a od čega opet 1,5 vrlo male nedonoščadi s težinom ispod 1.500 grama. Prosječni je rok uređaja oko sedam godina kaže dr. Stanojević ističući kako oni postojeće aparate uredno servisiraju ali je neke treba zamijeniti novima.

S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni