Međunarodni fotografski natječaj na temu plastike

Međunarodni fotografski natječaj na temu plastike

Natječaj za najbolju fotografiju raspisuje se s namjerom da se kroz fotografiju javnost upozna s plastičnim proizvodima te utječe na njezinu percepciju plastike odnosno stav prema plastici i plastičnim proizvodima putem djela svakoga pojedinog sudionika natječaja

Blog Plastično je fantastično, Fotoklub Rijeka i Društvo za plastiku i gumu organiziraju međunarodni fotografski natječaj na temu Plastika i plastični proizvodi oko nas. Natječaj je otvoren od 1. veljače  i trajat će do 30. travnja.

Plastika je materijal 21. stoljeća. Materijal odnosno proizvodi izrađeni od brojnih vrsta plastike sve su prisutniji u svim porama našeg života. Ti su proizvodi korisni, jeftini su, praktični, prilagodljivi, upotrebljivi, ekonomični, energijski i ekološki pogodni. No, naše ponašanje s plastikom je upitno.  Blog Plastično je fantastično se upravo bavi tim materijalom. To je prikaz plastike, a posebno plastičnih vrećica, što su, kakve su, od čega su, što nam znače i što nam čine u našim životima, koja i kakva je korist od njih, koja i kakva je šteta i je li plastika Bogom dana ili je vražje djelo.

Blog nastoji pozitivno, znanstveno dokazano prikazati plastiku u cjelini pa tako i plastične vrećice. Katkad se čini da se bori protiv vjetrenjača, ali iz dana u dan čitateljstvo počinje drugačije sagledavati plastiku i svakodnevne plastične proizvode. Pokušava se na jedan prihvatljiviji, stručno i znanstveno popularniji način pisati o plastici, dati relevantne stručne i znanstvene dokaze o izvorima i podacima koje se koriste, razbiti neke uvriježene mitove, neistine i poluinformacije, sve ne bi li se proširila istina i suprotstavljalo neopravdanim protivnicima i katastrofičarima koji su protiv svega, pa i protiv plastike. Blog odnosno autor bloga provjerenim stručnim i znanstvenim činjenicama želi promijeniti percepciju plastike i plastičnih proizvoda koji nas svakodnevno okružuju u svim sferama našeg života.

Natječaj za najbolju fotografiju raspisuje se s namjerom da se kroz djela foto amatera, fotografa profesionalaca, umjetnika i brojnih zaljubljenika u fotografiju, upravo kroz ovu vrstu izričaja – fotografiju, javnost upozna s plastičnim proizvodima te utječe na njezinu percepciju plastike odnosno stav prema plastici i plastičnim proizvodima putem djela svakoga pojedinog sudionika natječaja. Stoga se od svakog sudionika natječaja očekuje prikaz, osobno viđenje plastike i plastičnih proizvoda iz svakodnevnog života.

Svi zainteresirani pozivaju se da izaberu od svojih već snimljenih fotografija ili da snime nekoliko fotografija koje bi bile autorov pogled na plastiku i plastične proizvode – od onih svakodnevnih, iz područja kojim se autor profesionalno ili amaterski bavi, do fotografija koje prikazuju događaj, trenutak ili jednostavno plastični proizvod, ali okom autora, s autorovom crtom osobnosti odnosno njegovim stavom.

 

OPĆA PRAVILA

•             Na natječaju imaju pravo ravnopravno sudjelovati sve punoljetne osobe.

•             Autor, sudionik natječaja, popunjenom prijavnicom potvrđuje autentičnost snimljene fotografije te preuzima odgovornost za sadržaj prijavljenih fotografija.

•             Obrada fotografije u programima za uređivanje fotografije dopuštena je do mjere koja ne narušava i ne mijenja osnovni smisao snimljenog sadržaja.

 

AUTORSKO PRAVO:

•             Autor popunjavanjem prijavnice daje suglasnost organizatorima natječaja da bez naknade mogu objavljivati prijavljene fotografije uz jasan potpis autora, a u svrhu promocije izložbe.

 

•             Autor treba navesti mjesto i godinu nastanka fotografije. Navođenjem mjesta i godine snimanja dajemo ozbiljnost i dostojanstvo našoj struci u proučavanju fotografskog stvaralaštva, a i svim drugim stručnjacima u proučavanju teme ovog natječaja.

 

IZLOŽBA NAJBOLJIH RADOVA:

•             Organizatori planiraju nakon završenog natječaja najbolje fotografije predstaviti javnosti na foto izložbi koja će biti organizirana tijekom lipnja / srpnja 2014 (u naknadno određenom terminu) u prostorijama Fotokluba Rijeka u Rijeci, a nastojati će se organizirati iste ili slične izložbe u drugim gradovima Hrvatske.

•             Organizator će koristiti odabrane fotografije s izložbe za poticanje i unapređivanje fotografskog stvaralaštva.

•             Neke od izabranih fotografija bit će tiskane na promotivnom materijalu izložbe, npr. na pozivnici za otvaranje izložbe i pratećih manifestacija, na plakatu ili na informaciji za novinare. Svi spomenuti oblici objava su nekomercijalne vrijednosti i jedina im je svrha promocija izložbe i autora. Svaki autor čije fotografije budu korištene ili reproducirane u katalogu ili nekoj drugoj publikaciji, dobit će primjerke tih publikacija na adresu koja je navedena u prijavnici. Moralna autorska prava, u smislu ispravnog potpisivanja autora na tiskanim djelima, bit će u potpunosti poštovana.

•             Sve fotografije bit će objavljene na blogu Plastično je fantastično, a izabrane i nagrađene fotografije bit će reproducirane u katalogu i u časopisu Polimeri, bez plaćanja naknade autorima.

 

NATJEČAJ

•             Svaki sudionik može se u toku trajanja natječaja prijaviti pet /5/ puta, a u svakoj prijavi može priložiti tri /3/ fotografije.

 

TEHNOLOGIJA I VELIČINA:

•             Fotografije se isključivo šalju u digitalnom formatu na e-mail  plasticno.je.fantasticno@gmail.com   isključivo u .jpg /.jpeg/ formatu pojedinačne veličine fotografije / datoteke / ne veće od 5 MB.

•             Fotografije mogu biti u boji /B/, monokromatske /M/ i crno-bijele /CB/.

 

DOKUMENTACIJA:

•             Svaki autor uz fotografije prilaže: Pravilno popunjenu prijavnicu.

•             Kod potpisivanja fotografija /datoteka/ ne koristite kvačice na slovima koja to imaju, primjer potpisa:

1_Kresimir_Kresic_Rijecka_luka

 

Dakle, prvo se piše redni broj, puno ime i prezime autora te naziv fotografije. Na prijavnici istim redoslijedom upisati fotografije, normalno koristiti kvačice na slovima  koja to imaju.

•             Autor, ako želi može dati i naziv grupe fotografija uz koju dostavlja prijavnicu za natječaj. Naziv fotogalerije biti će posebno istaknut u naslovu posta na blogu.

•             Prijave koje ne budu imale cjelovitu dokumentacija organizator neće prihvatiti.

Kako budu pristizale prijave biti će  objavljivane na Blogu PLASTIČNO JE FANTASTIČNO

(http://plasticno-je-fantasticno.blog.hr/) – svaki autor će putem e-pošte biti obaviješten o objavi na blogu.

 

Objava na blogu biti će u formatu max 650 x max 800 piksela redoslijedom kojeg autor naznači. Svaka od dostavljenih serija pojedinog autora biti će objavljena u zasebnom postu naslova:

Fotogalerija PLASTIK – ime i prezime autora – redni broj serije – naziv fotogalerije

Po zatvaranju natječaja 30. travnja 2014. u 24:00, sve pristigle fotografije pregledat će Prosudbeno povjerenstvo u sastavu:

1.            Prof. Borislav Božić – Fotoklub Rijeka – predsjednik Povjerenstva

2.            Ervin Dobrović, muzejski savjetnik, ravnatelj Muzeja grada Rijeke

3.            Dr.sc. Đurđica Španiček – glavna urednica časopisa Polimeri

4.            Mr.sc. Maja Rujnić Sokele – stručni tajnik Društva za plastiku i gumu

5.            ing. Romeo Deša – član UO Društva za plastiku i gumu, urednik Bloga (administrativni tajnik natječaja)

Prosudbeno povjerenstvo odabrat će 30 do 40 najboljih fotografija te ih prirediti za izlaganje. Od najboljih fotografija povjerenstvo će istaknuti fotografiju za prvu, drugu i treću nagradu te diplome i pohvale.

Objava rezultata bit će 20. svibnja 2014. na Blogu PLASTIČNO JE FANTASTIČNO i e-mailom na adrese autora.

 

IZLOŽBA:

O točnom datumu i mjestu održavanju izložbe organizator će na vrijeme obavijestiti sudionike.

 

Nagrade:

Društvo za plastiku i gumu dodjeljuje sljedeće novčane nagrade:

1.            novčana nagrada u iznosu 1000 kn neto

2.            novčana nagrada u iznosu 500 kn neto

3.            novčana nagrada u iznosu 300 kn neto

•             posebna nagrada – diploma za fotografiju koja na najoriginalniji način prikazuje plastični proizvod  i/ili  primjenu plastike kao materijala

•             tri diplome

•             tri pohvalnice

 

Katalog:

Organizator će izdati katalog u tiskanom obliku. Katalog će biti dostavljen svim sudionicima na navedenu adresu u prijavnici.

 

Adresa dostave radova:

E-pošta:   plasticno.je.fantasticno@gmail.com

 

Radovi se mogu slati i na CD-u, DVD-u ili USB-u klasičnom poštom na ovu adresu:

Romeo Deša

51511 Omišalj, Bjanižov 1

S naznakom „Za fotografski natječaj  PLASTIKA“

 

Popunjavanjem i slanjem prijavnice autor prihvaća opća pravila i uvjete natječaja  PLASTIKA.

(zg-magazin / foto: Boris Jagačić)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni