Međunarodni festival limene glazbe u Velikoj Gorici

Međunarodni festival limene glazbe u Velikoj Gorici

Festival se s vremenom etablirao kao nezaobilazno odredište vrhunskih svjetskih glazbenika, čime doprinosi prepoznatljivosti Turopolja i Velike Gorice kao njegovog središta, a potiče i skladatelje na komponiranje novih djela

U Velikoj Gorici od 24. do 28. svibnja održat će se osmi po redu „Brass festival“, najavljeno je u utorak na konferenciji za novinare u prostorijama Turističke zajednice grada Zagreba. Riječ je o događanju posvećenom popularizaciji limene glazbe. Kako su istaknuli predstavnici organizatora, pored glazbenog, ovaj festival ima sve veće značenje i u turističkom smislu u predstavljanju Hrvatske izvan njezinih granica. Festival se s vremenom etablirao kao nezaobilazno odredište vrhunskih svjetskih glazbenika, čime doprinosi prepoznatljivosti Turopolja i Velike Gorice kao njegovog središta, a potiče i skladatelje na komponiranje novih djela.

Umjetnički ravnatelj velikogoričkog Brassa Tomislav Špoljar je tako za primjer naveo i djela koja su bila inspirirana boravkom inozemnih glazbenika u Lijepoj našoj. Stavci skladbe „Balcanica“ Erica Ewazena opisuju autorov doživljaj crkve Sv. marka u Zagreb i slapova na Rastokama. Trio „Croatian“ američkog skladatelja Jamesa Stephensona je pak vrlo prodavano i često izvođeno djelo koje opisuje krovove dubrovačkih kuća, a sam naziv ima skrivenu riječ „Croatia“ kroz Morseov kod i njegove ritmičke varijacije unutar melodije.

Velikogorički Brass u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Velike Gorice održava se kontinuirano od 2007. godine, a kako je rekla njegova ravnateljica Barbara Grđan Odrčić riječ je o jedinstvenom festivalu u Hrvatskoj, a među šest je festivala takve vrste u Europi.

Kako bi manifestacija privukla što veći broj posjetitelja, nakon koncerata koji će se održavati u dvoranama Gorica i Galženica uslijedit će jazz after okupljanja na terasi kafića Cabana, u neposrednoj blizini POUVG, najavila je ravnateljica. U ponudi će biti posebna ugostiteljska ponuda s „brass menijem“ i „brass koktelima“, a okupljene će zabavljati vrhunski džez muzičari. Nakon svečanog otvorenja u subotu će na jazz partyju pjevati ivan Kindl.

Ulaz na sve koncerte je besplatan. Ulaznice se mogu preuzeti na ulazu u Pučko otvoreno učilište Velika Gorica (u Zagrebačkoj 47), odnosno rezervirati na telefon br. 01 6259 800. Svi posjetitelji uz ulaznice dobivaju i kupone za nagradnu igru, a tri najsretnija dobit će nagrade.

Više o programu i događanjima na: http://vgbrass.com/. (B. J.)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t