Međunarodni dan učitelja: Oni su potplaćeni, omalovaženi i nedovoljno cijenjeni

Međunarodni dan učitelja: Oni su potplaćeni, omalovaženi i nedovoljno cijenjeni

Moramo se pitati koliko možemo očekivati od sustava obrazovanja kad je državni proračun za 2016. godinu za stručno usavršavanje učitelja predvidio svega 80,91 kn godišnje po učitelju?

Povodom Međunarodnog dana učitelja 5. Iistopada Forum za slobodu odgoja pozvao je sve one koji će razvijati obrazovnu politiku ove zemlje da ne zaborave na one koji su u tome najvažniji – na učitelje – te se zauzmu za povećanje njihovog standarda i društvenog statusa i omoguće im da kvalitetno obavljaju svoj posao i stvaraju škole kao sretna mjesta za djecu.

Podsjećaju da je uloga učitelja od iznimne je važnosti za razvoj djeteta, a najvažnija zadaća učitelja je da u suradnji s roditeljima pripreme djecu i mlade za život, za odgovorno sudjelovanje u životu i aktivan doprinos društvu u kojem žive te da im pruže priliku za osobni razvoj. Snaga ovog poziva očituje se upravo u onim znanjima i vještinama koje su učitelji pomagali usaditi u našu djecu.

No, u Forumu upozoravaju kako su u Hrvatskoj su učitelji osobe čije se profesionalno dostojanstvo godinama potkopavalo, oni koji još uvijek imaju ispodprosječne plaće, oni čiji se rad propituje, vrijeđa, omalovažava komentarima o satnici i godišnjim odmorima i čiji se prekovremeni rad ne cijeni. Također, u proračunu su oni na kojima se uvijek štedi, koji često rade u vrlo lošim uvjetima bez nužnog materijala za kvalitetan rad te oni u čije se cjeloživotno učenje i stručno usavršavanja ulaže minimalno.

»Moramo se sami, kao društvo pitati, koliko možemo očekivati od sustava obrazovanja kad je državni proračun za 2016. godinu za stručno usavršavanje učitelja predvidio svega 80,91 kn godišnje po učitelju. A to je samo jedan mali segment našeg odnosa prema obrazovanju, prema učiteljima, prema našoj budućnosti?«, pitaju se u Forumu za slobodu odgoja.

No, dodaju kako se unatoč svim ovim nepovoljnim uvjetima za učiteljski poziv Hrvatska može pohvaliti uistinu sjajnim učiteljima i izvrsnim školama koje često nalaze inovativne načine kojima će ostvariti svoju viziju i misiju, a školu učiniti mjestom u kojem rastu sretna djeca te organizirati zanimljivu i kreativnu nastavu koju će učenici voljeti. (pr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni