Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Na današnji dan, 27. siječnja 1945. godine, sovjetske jedinice ušle su u najstrašniji i najveći nacistički logor Auschwitz u Poljskoj te se na ovaj datum svake godine obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je 2005. godine donijela službenu Rezoluciju o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve holokausta. Rezolucija apelira na sve članice Ujedinjenih naroda da poštuju sjećanje na žrtve holokausta. Rezolucija ohrabruje razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju genocida u budućnosti.

U logoru Auschwitz život je izgubilo više od milijun ljudi od kojih su 90 posto bili Židovi. Tijekom Drugog svjetskog rata život je izgubilo šest milijuna Židova. Međunarodni dan sjećanja na holokaust obilježava se u europskim zemljama u kojima je tijekom Drugog svjetskog rata život izgubilo 53 milijuna ljudi, a od čega oko 31 milijun civila što se nije dogodilo nikada prije u povijesti ratova.

Rasistički progon i istrebljenje Židova, Roma ali i drugih takozvanih nearijevskih rasa, političkih neistomišljenika, osoba s invaliditetom, homoseksualaca i ratnih zarobljenika, koje je nacistička Njemačka pokrenula i provodila diljem Europe, tamna je strana povijesti s trajnim i dalekosežnim posljedicama. Isticanjem važnosti sjećanja na žrtve i preživjele odaje se počast milijunima nedužnih žrtava te upozorava na opasnost rasne mržnje.

Dan sjećanja na žrtve holokausta obilježava se diljem naše zemlje polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za sve žrtve.

Ove je godine Koordinacija židovskih općina odlučila bojkotirati službenu komemoraciju u Jasenovcu zbog, kako stoji u priopćenju, neprimjerene reakcije hrvatskih vlasti na relativizaciju ustaštva u Hrvatskoj.

U povodu Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) poručila je kako nas spomen na žrtve tog zastrašujućeg zla mora zauvijek podsjećati na imperativ kontinuiranog širenja ozračja tolerancije i dijaloga.

Holokaust je zastrašujući primjer koliko čovjek može nisko pasti pod utjecajem zločinačkih totalitarnih ideologija, unatoč neprestanom društvenom i tehnološkom napretku, stoji u priopćenju HAZU-a.

Primjer je to koji opominje da neprestano treba raditi na edukaciji novih generacija o holokaustu te širiti ozračje tolerancije i dijaloga bez kojeg je nemoguće živjeti u suvremenom pluralnom i multikulturalnom globalnom društvu. Žrtve holokausta zaslužuju vječni spomen, a hrabrim ljudima koji su se othrvali tom velikom zlu pripada trajna zahvalnost i poštovanje, poručuje HAZU.

(Zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni