Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva

Međunarodni dan sestrinstva medicinske sestre i tehničari cijelog svijeta obilježavaju 12. svibnja, u spomen na rođenje Florence  Nightingele, začetnice modernog sestrinstva. To je jedan od najznačajnijih događaja na području sestrinske profesije.

Kao najveća skupina zdravstvenih djelatnika u zdravstvu, koji su često najbliži i jedini dostupni zdravstveni radnici među stanovništvom, medicinske sestre imaju veliku odgovornost u poboljšanju i očuvanju zdravlja svakog čovjeka, kao i u doprinosu u ostvarenju razvojnih ciljeva.

Začetnica modernog sestrinstva je engleska bolničarka Florence Nightingale, koja je polovicom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih. Osnovala prvu školu za medicinske sestre te u potpunosti promijenila pogled društva na sestrinstvo u cjelini.

Florence Nightingale je utjelovila mnoge od važnih ideja koje su presudne za današnje sestrinstvo – vrijednost, viziju i glas. Uvidjela je da je osjetljivost za bolesnikove potrebe ključna za njihov oporavak. Za svoga života imala je prilike vidjeti nevjerojatne promjene u medicini – kloroform, eter, Listerov rad s antisepticima, Pasterova otkrića s mikrobima, preobrazbe bolnica. Njezin život i djelo predstavlja most između dva stoljeća. Danas u Londonu stoji muzej u kojem se slavi njezin život i rad. Florence Nigtingale predstavlja uzor mnogim medicinskim sestrama diljem svijeta. Njezin utjecaj na sestrinstvo prisutan je i danas.

Hrvatski nacionalni savez sestrinstva (HNSS) nas podsjeća kako su medicinske sestre i tehničari uvijek uz svoje pacijente kao oslonac i potpora u najtežim trenutcima. Nemoguće je, osigurati zadovoljavajuću kvalitetu zdravstvene zaštite bez adekvatnog broja obrazovanih i radno pripremljenih medicinskih sestara i tehničara.

Nažalost, danas u Hrvatskoj nedostaje preko deset tisuća sestara, a na Zavodu za zapošljavanje na posao čeka preko dvije tisuće sestara. Broj zaposlenih sestara u Hrvatskoj iznosi oko 32 tisuće što je znatno ispod standarda Europske unije. Također, zbog loših radnih uvjeta, niske zarade ili nemogućnosti dobivanja posla svjedočimo trendu odlaženja na rad u inozemstvo naših sestara i tehničara.

Medicinske sestre obrazuju se kako bi pružanje skrbi bilo što učinkovitije, no sustav im ne dopušta primjenu profesionalnog znanja i kompetencija jer ih ne može platiti, što je apsurd hrvatskog zdravstva. Ne zaboravimo da ovo plemenito, odgovorno i nimalo lako zanimanje. između ostalog, podrazumijeva i donošenje odluka – “Odluke koje svaka sestra donosi više puta dnevno mogu značiti presudnu razliku za učinkovitost i ekonomičnost zdravstvene zaštite”, poručuju iz HNSS-a.

Neka je svim sestrama i medicinskim tehničarima sretan njihov dan i veliko im hvala za sve što čine za sve nas!

(Zg magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni