Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama

U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena

Međunarodni dan protiv nasilja nad ženama, odlukom Ujedninjenih naroda od 17. prosinca 1999. godine, obilježava se u znak sjećanja na dan kada je 25. studenog 1960. godine sestre Patriu, Minervu i Mariu Teresu Mirabal u Dominikanskoj republici brutalno dao ubiti diktator Rafael Trujillo.

Aktivistice protiv nasilja u obitelji ovaj dan obilježavaju od 1981. godine. U Kanadi je svaka deseta žena žrtva nasilja svog partnera, u SAD-u svaka šesta, a u Hrvatskoj se svakih 15 minuta fizički zlostavlja jedna žena. Podatci su djelomično točni i zapravo umanjeni jer većina nasilja ostaje neregistrirana, a nasilnici su osobe svih profesija i socijalnih struktura. Iz tih razloga žene se samoorganiziraju i otvaraju skloništa za žene žrtve nasilja u obitelji.

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je na Trgu bana Josipa Jelačića, gdje je Autonomna ženska kuća Zagreb izvijestila građane i medije o važnosti ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te upozoriti na nužnost institucionalne potpore ženama i djeci koji su preživjeli nasilje.

Građani potpisom mogu dati glas za ratifikaciju Konvencije, čija je svrha osigurati zaštitu žena od različitih oblika nasilja. U povodu Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, predsjednik Ivo Josipović postao je prijatelj Europskoga ženskog lobija i tom im je prigodom poslao pismo potpore. U njemu se zauzeo za ravnopravnost, nenasilje i zabranu svake diskriminacije žena.

Istaknuo je i da podupire kampanju 50 prema 50 koja se zauzima za veću uključenost žena u politički život. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni