Međunarodni dan obitelji proslavljen s korisnicima programa “Pomoć u kući“

Međunarodni dan obitelji proslavljen s korisnicima programa “Pomoć u kući“

Poruka Dana obitelji je jačanje komunikacije i zajedništva među ljudima, poticanje međugeneracijske solidarnosti te širenje ljubavi i tolerancije

U prigodi Međunarodnog dana obitelji – 15. svibnja, Zagrebačka županija je u žumberačkom selu Žamarije organizirala prigodno druženje korisnika programa „Pomoć u kući“. U ovaj program, financiranjem Županije, uključeno je 60-ak osoba starije životne dobi s prostora Žumberka i Pisarovine.

„U Žumberku se program pomoći starijim osobama provodi od 2006., te je njime svojevremeno bilo obuhvaćeno i 250 osoba. Nakon što je Ministarstvo lani ukinulo dotadašnji program, a novim smanjilo broj osoba koje imaju pravo na pomoć, podrškom Županije osnovali smo Odsjek za pružanje socijalnih usluga te s programom pomoći ponovno krenuli 1. travnja ove godine“, istaknuo je Zdenko Šiljak, načelnik Žumberka.

Financiranjem Županije općina je zaposlila medicinsku sestru i pomoćnog radnika, koji obilaze korisnike programa. „Bez Slavice, medicinske sestre, još bi teže živjeli. Ona nam je jedini spas, dođe, izmjeri nam tlak, donese lijekove, porazgovara s nama“, rekla je Mare Delišimunović iz Petričkoga Sela.

U ime župana, okupljene je pozdravio potpredsjednik Županijske skupštine Mario Vlahović, podsjetivši da je Županija za provedbu ovoga programa osigurala u 2015. godini 140.000 kuna, dok je Ksenija Čuljak, pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebačke županije, rekla je da je poruka Dana obitelji „jačanje komunikacije i zajedništva među ljudima, poticanje međugeneracijske solidarnosti te širenje ljubavi i tolerancije“. (zg-m)