Međunarodni dan keramičara

Međunarodni dan keramičara

Međunarodni dan keramičara obilježava se po prvu puta u Hrvatskoj otvaranjem izložbe 4. hrvatski triennale keramike u četvrtak  28.  svibnja 2020. od 16:00 do 18:00 sati u Zavičajnom muzeju Slatina.

Izložbu u Slatini su organizirali Pučko otvoreno učilište Slatina i Likovni art dizajn centar LADICA iz Zagreba, a priređuje se povodom 100 godina kinematografije u Slatini, te 70 godina osnutka ULUPUH-a i 20 godina osnutka LADICA-e.

Zanimljivo je napomenuti kako u ovo vrijeme također pada oko 100 godina što je Hinko Juhn, inače rođen o obližnjim Našicama, kao prvi akademski školovani keramičar iz Hrvatske, započeo odgajati nove keramičare te uspješno utjecati na kolege da se ogledaju u keramici.

Radove za izložbu odabrao je međunarodni žiri od šesnaest članova iz Argentine, Hrvatske, Engleske, Indije, Italije, Slovenije i Turske. Na taj način izložena djela te sam Triennale imadu opravdanu međunarodnu relevantnost, a što se pogotovo uklapa u ovogodišnje predsjedanje Republike Hrvatske Vijećem Europske Unije.

Ivana Petan je dobitnica Zlatne plakete, Sandra Ban, Nadica Eichhorn i Tončica Jelača Marjančević su dobitnice Srebrnih plaketa, Ljubica Lovrenčić, Ivančica Vončina, Marija Milić, Bruno Paladin, Kristina Kojan, Melita Tomas, Iva Višković, Marinko Jelača i Đurđa Medek su dobitnici Očitovanja Izvrsnosti. (M. P.)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t