Međunarodni dan darivatelja krvi – 14. lipnja

Međunarodni dan darivatelja krvi – 14. lipnja

Svake godine 14. lipnja, diljem svijeta obilježava se Međunarodni dan darivatelja krvi. Time se želi podići razina svijesti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. To je i prilika da se zahvali svim dobrovoljnim davateljima krvi na njihovom daru života. Transfuzijom krvi i krvnih pripravaka pomaže se u spašavanju milijuna života svake godine. Krv može pomoći u produženju očekivane životne dobi i poboljšanju kvalitete života pacijenata koji boluju od stanja opasnih po život te je neophodna kod složenih medicinskih i kirurških zahvata.

Jednom dozom krvi mogu se spasiti tri života.

Svake godine u svijetu se prikupi 92 milijuna doza krvi. Otprilike polovica ih se prikupi u zemljama visokih prihoda, u kojima živi samo 15 posto svjetske populacije. Mnogi pacijenti kojima je potrebna transfuzija, osobito u zemljama u razvoju, nemaju pravovremeni pristup sigurnoj krvi.

Prikupljanje krvi od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi je temelj za osiguravanje dovoljnih zaliha sigurne krvi. Osobe koje redovito dobrovoljno daruju krv su najsigurniji izvor krvi jer se na taj način događa manje infekcija koje se prenose krvlju, nego u hitnoj situaciji kad članovi obitelji daruju krv ili kad se davanje krvi plaća.

Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sustav darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje. U mnogim zemljama, potražnja nadmašuje ponudu, te su stoga službe koje se bave prikupljanjem krvi pred velikim izazovom jer moraju osigurati dovoljne količine krvi i istovremeno se pobrinuti za kvalitetu i sigurnost.

Pod okriljem Svjetske zdravstvene organizacije ove godine održava se globalna kampanja pod nazivom “Krv nas sve povezuje”. Četvrtina čovječanstva, u koju se ubrajaju i hrvatski građani, može doći do sigurnih doza krvi i krvnih pripravaka koji se prikupljaju prema načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti. Za tri četvrtine stanovništva krv se osigurava rodbinskim i prijateljskim davanjem i plaćanjem davateljima krvi, navodi Hrvatski crveni križ.

u 2015. godini Hrvatski crveni križ je prikupio 154.186 doza krvi, a zajedno s Hrvatskim zavodom za transfuzijsku medicinu 196.591 doza krvi. U odnosu na 2014. godinu, zabilježene su povećane potrebe zdravstva za krvi i krvnim pripravcima, ali su sve potrebe uspješno podmirene i ni jedan ljudski život nije bio ugrožen, istaknuli su iz hrvatskog crvenog križa.

Cilj Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) je da se do 2020. godine u svim zemljama sve zalihe krvi prikupe od dobrovoljnih neplaćenih darivatelja krvi.

Ako ste u mogućnosti – Darujte život. Darujte krv.

(Zg-magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni