Međunarodni dan bijeloga štapa

Međunarodni dan bijeloga štapa

U povodu Dana slijepih, a u 2015. – Međunarodnoj godini svjetlosti, Udruga slijepih Zagreb poziva članove na druženje u Draškovićevu 80/III. Zabavit će se uz pjesmu, igranje zvučnog pikada, šah, kartanje belota …

U povodu Međunarodnog dana bijeloga štapa 15. listopada, a u 2015. – Međunarodnoj godini svjetlosti koju su proglasili Ujedinjeni narodi, Nacionalna i Sveučilišna knjižnica (NSK) pridružuje se toj obljetnici pa će u utorak 20. listopada upriličiti razgledavanje velebnog prostora slijepim i slabovidnim studentima i članovima Udruge slijepih Zagreb.

U sklopu je to i Mjeseca hrvatske knjige kada se osmišljeni programi organiziraju u svim knjižnicama, a ove godine na temu svjetlosti. Slijepi će i slabovidni studenti, u obilazak NSK moći krenuti od 1o sati a završetak njihovog upoznavanja sa ustanovom predviđen je u podne. Spomenimo da Zagreb broji 1200 slijepih osoba, dok ih u Hrvatskoj ima 5.500.

Sinergija svjetlosti i znanosti

Tema svjetlosti u 2015. godini apostrofira upravo »svjetlost« i znanost kao sinergiju čija će primjena uključujući i tehnologiju pridonijeti boljitku i održivom razvoju. Nemalo i pronalaženju rješenja za globalne izazove u gospodarstvu, energiji, obrazovanju (uključujući i slijepe), poljoprivredi, zdravlju… U NSK gosti će se 20. listopada moći upoznati s računalnom tehnologijom i programima koji su im na izboru odnosno sa uslugama knjižnice, zbirkama njezine građe i dr. Prilika je to još jednom upozoriti javnost na probleme školovanja odnosno skupih pomagala za slijepe počevši od brajevog retka (za čitanje), pisača, specijalno izrađenih računala sa govornim jedinicama, čitačem zaslona i dr.

Udruga slijepih Zagreb poziva članove na druženje, igranje zvučnog pikada, kartanje belota, šaha te uživanje u glazbenom dijelu u kojem će nastupiti članovi i prijatelji udruge. Također pozivaju sve zainteresirane da im se za posjet Nacionalnoj knjižnici jave za predbilježbu i ako im je potrebna pratnja i to do ponedjeljka 19. listopada do 13 sati. Mogu se javiti i na telefon 01 4811 – 123, 01 4811 -124 te e-mail udruga.slijepih.zagreb@zg.t-com.hr. Polazak je ispred zgrade Hrvatskog saveza slijepih u 9.15 sati. (S. K.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni