Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

Međunarodna smotra folklora u Zagrebu

(Foto: KUC Travno)

Nastavljajući tradiciju smotri Seljačke sloge između dvaju svjetskih ratova, Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine gdje prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu brojnih domaćih i stranih sudionika.

Festivalski dio 56. Međunarodne smotre folklora Zagreb održat će se od 20. do 24. srpnja 2022. godine. Ovogodišnji program će prikazati vrijednosti etnografskog i folklornog stvaralaštva koje su se prenijele do naših dana u suvremeni život Europske unije. Ponajprije hrvatska kulturna baština u usporedbi s primjerima iz susjednih zemalja i kultura te međuodnosi i karakteristični primjeri folklornoga nasljeđa koji potvrđuju povezanost kultura susjednih naroda, kao i njihove posebnosti.

Pretprogram Smotre započeo je već u siječnju a bogatstvo i raznolikost pretprograma doseglo je vrhunac u lipnju što se itekako nastavlja u srpnju.

Bogat i raznolik program

U srpnju nas očekuje raznolik i bogat program koji će prethoditi samoj manifestaciji pa ćete tako u Glazbenom paviljonu Zrinjevac moći poslušati koncert KPDU Karpati iz Lipovljana, u Klubu Močvara Etno na putu kojeg izvodi Hrvatska glazbena mladež dok će se atriju Galerije Klovićevi dvori održati koncerti Kind Fortune (koncert irsko – škotske glazbe kojeg izvodi Duncreagan), Naš kanat je trd kojeg izvodi istrian etno folk music band Šćike i Slavuj – zaboravljene pjesme zadarskih Arbanasa kojeg izvode Dina Bušić i Melita Ivković.

Večer etnografskog filma moći će se pogledati u Turskom kulturnom centru Yunus Emre. U Tehničkom muzeju Nikola Tesla moći ćete pogledati izložbu Tibeti u Međimujru i Podravini, u Etnografskom muzeju izložbu Moreška i kumpanije – plesovi s mačevima na otoku Korčuli, a u Institutu za etnologiju i folkloristiku moći ćete poslušati tribinu Moreška i kumpanije – plesovi s mačevima na otoku Korčuli.

Koncerti folklornih skupina na Platou Gradec

Program polagano uvodi u samo događanje Međunarodne smotre folklora u sklopu kojeg će se od 20. do 24. srpnja na Trgu kralja Tomislava održati Predstavljanje tradicijskih obrta i zanata,  a u Knjižnici Bogdana Ogrizovića predstavljanje knjige Tradicijsko odijevanje Hrvata u Kreševu i okolici i Narodni plesni običaji gradišćanskih Hrvata – Istraživanja i zapisi dr. Ivana Ivančana. U centru grada održavat će se Folklorna šetnica, u Oktogonu će se održati modna revija Tradicijsko u suvremenom alžirskog dizajnera Karima Adida.

Svaku večer od petka do nedjelje u 21 sat na Platou Gradec održavat će se koncert folklornih skupina iz Hrvatske, Europe i svijeta nakon čega će se održavati plesne radionice.

Nastupi folklornih skupina održavat će se u Svetoj Nedelji i Vrbovcu te u mjestu Beltinci u Sloveniji.

Detaljan program sa satnicom možete pogledati na www.msf.hr (ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni