Međunarodna noć šišmiša 2016.

Međunarodna noć šišmiša 2016.

Međunarodna noć šišmiša u Zoološkom vrtu grada Zagreba obilježava već više od 10 godina.

U javnosti se nedovoljno zna o tim čudesnim noćnim životinjicama. Zbog toga su edukatori Vrta osmislili zabavan i edukativan program vođen krilaticom „Nije lako živjeti naopako“.

U nedjelju, 28. kolovoza, u Zoološkom će se vrtu grada Zagreba obilježiti Međunarodna noć šišmiša. Posjetitelji će se od 18 do 22 sata moći upoznati s važnošću zaštite šišmiša i bogatom populacijom tih životinja u Hrvatskoj.

Kroz taj će program posjetitelji moći doznati kako su jedini leteći sisavci od strašnih protagonista mitova i legendi postali jedna od najugroženijih skupina životinja.

Cijeli tim edukatora upoznat će posjetitelje, kroz različite radionice i igre, s posebnošću jedinih letećih sisavca – šišmiša te koliko su oni važni za ljude, ali i koliko su ugroženi. Tu su i edukatori koji će pomoću bat-detektora posjetiteljima pokazati kako možemo čuti šišmiše, maksimirska coprnica i njene „čarolije“ te izazov za najhrabrije – dodirivanje živih životinja poput zmija i ostalih noćnih stvorenja.

Na svijetu živi čak 1150 vrsta šišmiša, a trenutačno ih je zbog uništavanja njihovih staništa ugroženo gotovo 180. U Hrvatskoj živi 35 vrsta i sve su zakonom zaštićene. S tom bogatom populacijom šišmiša u našoj zemlji i njihovom važnošću za ekološki sustav posjetitelje će upoznavati stručnjaci iz institucija i udruga koje se bave zaštitom šišmiša.

Organizirane su i mnogobrojne edukativne radionice, izložbe, projekcije te igraonice.

Noć šišmiša svake se godine organizira u više od 30 zemalja Europe i svijeta koje su potpisale Sporazum o zaštiti populacija šišmiša (UNEP/EUROBATS).

Blagajna Zoološkog vrta radit će do 21 sat, a cijena ulaznica je 20 kuna. Za djecu do 6 godina starosti ulaz je besplatan, a za djecu od 7 do 14 godina cijena ulaznice je 15 kn.

Nije lako živjeti naopako!

Zg-magazin