Međunarodna jedinica za otpad

Međunarodna jedinica za otpad

Predlaže se uvođenje međunarodne jedinice za plastični otpad – PB

Nedavno mi je javila prijateljica da si naknadno pogledam emisiju jedne lokalne televizije u kojoj je gostovao poznati stručnjak za plastični otpad. Pogledala sam o čemu je riječ. Nažalost, u trenutku objave ovog teksta, emisija neće biti više dostupna.

Moju pozornost privukli su podaci Svjetske banke iz 2018. o sastavu komunalnog otpada. Na prvom mjestu su hrana i zelenilo (food and green). Gotovo pola ukupnog otpada. Na drugom mjestu su papir i karton sa 17 % a treći je plastični otpad s 12 %.

Kako protivnici plastike već najmanje tri desetljeća spominju pod plastikom samo jedan proizvod, lagane plastične vrećice prosječne mase 5 grama, sinulo mi je: predlažem uvođenje međunarodne jedinice za otpad dotičnog proizvoda. Ona je 1 PB (P – Plastic, B- Bag, plastična vrećica) = 5 grama. Velikodušno se priznaje da je godišnja potrošnja tih vrećica 400 komada. Dakle, za laganu plastičnu vrećicu debljine 15 do 50 mikrometara godišnja potrošnja je 400 PB ili ukupno 2 kg godišnje.

Odlučeno je da načini pokus u vlastitom kućanstvu. Da se usporede dva bliska otpada. Uspoređena je lagana plastična vrećica s tiskanim primjerkom vrhunskog dnevnika na kojeg je kućanstvo pretplaćeno. Dovoljno je usporediti masu pristiglih novina tijekom tjedna i odrediti koliko im se može dodijeliti te nove jedinice. Rezultat je vrlo impresivan. Tjedna masa papirnatih novina bila je 1040 grama. To je tjedno 208 PB ili godišnje 10 816 PB, odnosno masa od 54,1 kg.

Zaključak: Novinske stranice teže su samo 27 puta od tih zloglasnih laganih plastičnih vrećica. Ipak, bila bih vrlo nesretna da se dnevnici objavljuju samo digitalno.

Ljubica Rabačević

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni