Međunarodna izložba u MUO-u: Rafael – na ishodištu mita

Međunarodna izložba u MUO-u: Rafael – na ishodištu mita

U Muzeju za umjetnost i obrt (MUO) u subotu je otvorena međunarodna izložba „Rafael – na ishodištu mita”, kojom se obilježava 500. obljetnica smrti talijanskog slikara i arhitekta Raffaella Sanzia iz Urbina.

Izložba je ostvarena u suradnji sa zakladom muzeja iz Brescie zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Italije i Talijanskom institutu za kulturu, a posjetitelji će je moći razgledati do 6. lipnja.

Jedinstvena Izložba je svojevrsni hommage velikom umjetniku renesanse. Naglašava njegov značaj i utjecaj na razvoj grafičke umjetnosti te popularizaciju, ne samo njegovih radova nego i drugih umjetnika od renesanse do kraja 19. stoljeća.

Na izložbi su izložene grafike, crteži i fajanse koje se čuvaju u zbirkama Muzeja iz Brescie.

Kustosica izložbe Roberta D’Adda je rekla kako je izloženo stotinjak grafika nastalih tijekom tri stoljeća, a izradili su ih grafičari različitih nacionalnosti po modelu Rafaelovih djela.

Italija želi pomoći razvoju Zagreba

Predsjednica Zaklade Brescia Musei Francesca Bazoli je izrazila zadovoljstvo što će zagrebačka publika imati priliku vidjeti djela jedne bogate zbirke, a kroz nju upoznati i Bresciu.

Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović istaknuo je kako je ova velika i značajna izložba izuzetan projekt. Dodao je da se njome Zagreb i Hrvatska pridružuju globalnom obilježavanju 500. obljetnice smrti velikog majstora renesanse.

Veleposlanik Republike Italije u Hrvatskoj Pierfrancesco Sacca je istaknuo kako je ova izložba jedan od načina prevladavanja COVID pandemije kroz umjetnost i kulturu, a ukazuje i na prijateljstvo Italije i Hrvatske. Naglasio je kako je suradnja na kulturno-umjetničkoj razini između Hrvatske i Italije bogata, ali se želi još više intenzivirati.

“Želimo pružiti nadu Zagrebu, koji je ranjen potresima u prosincu i ožujku prošle godine. Italija želi pomoći obnovi, odnosno razvoju Zagreba i to ćemo učiniti brojnim programima”, poručio je veleposlanik Sacca.

Ivana Vranje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni