Međunarodna grupna izložba “Natura et cultura”

Međunarodna grupna izložba “Natura et cultura”

(Marija Sršen: Frog / žaba, 2017.)

U Izložbenom salonu ‘Izidor Kršnjavi’ u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna (ŠPUD) u Zagrebu ovog se petka, 15. rujna, u 19 sati otvara izložba pod nazivom Natura et cultura. Riječ je o međunarodnoj grupnoj izložbi udruge PowerProgressiveArt koja okuplja deset umjetnika iz Hrvatske, Austrije i Velike Britanije.

Izložba naziva Natura et cultura koristi optiku novijih antropoloških pristupa prirodi (R. F. Ellen i K. Fukui) obzirom na konfrontaciju prirode i kulture koju je strukturalizam, a antropolozi i drugi znanstvenici započeli preispitivati šezdesetih godina. Kultura tako, prema ovom antropološkom pristupu koristi prirodu, asimilira ju i ona je, konačno – znanstveni uređaj i ideološki konstrukt. Izložba okuplja umjetnike, entuzijaste, ujedno i predstavnike organizacija iz područja zaštite prirode kroz Powerweb – Platformu za umjetnost znanost i edukaciju, a konačni produkt ovakvog promišljanja bio bi – pronaći meandar prirode i kulture. Baudrillard je u djelu Simulakrumi i simulacija napisao kako se znanost udaljava od predmeta promatranja sve dok ne zaboravi na njega, a znanost time postane fantastičnija. Odigravanjem ove sintagme, umjetničko djelo udaljavamo od predmeta promatranja sve dok ga ne oslobodimo limita vlastite optike i limita vlastitog značenja.

Ana Gizdić: Ramsar – concept – art in progress, 2017.

Ova izložba bi, prethodno izlagana na ekološki važnim punktovima (delta Neretve i Zaton kod Zadra), ovim predstavljanjem dobila značajnu umjetničku poveznicu s drugim izložbenim prostorima umjetničke prezentacije, Prirodoslovnim muzejom u Metkoviću i drugim muzejima u suradnji.

Takav umjetnički rad učvršćuje osobnu spoznaju o vrijednosti netaknute prirode i njenoj, ipak limitiranoj regeneraciji te osvještava važnost cjeloživotnog učenja i osobnog angažmana u našem domu – planetu Zemlji.

U Salonu će biti predstavljeni umjetnici i njihovi radovi: Ana Gizdić, konceptima “Ramsar” i “Ribari i sirene”, Celia Gregory, The Marine Foundation videom “Living Sculptures in the Sea”, Ana Kinčić Dubić konceptom “Već viđeno”, Marin Marinić skulpturama „Dijana“ i „Gulaš od sirena“, Ana Mušćet filmom “Otok ljubavi”, Gloria Oreb videom “Šume”, Resa Pernthaller i Anita Fuchs, RESANITA instalacijom “OBSERVATION JOURNAL”, Mario Piteša konceptom “Krastavac” , Petra Ružić skulpturama “Boškarini“ i Marija Sršen instalacijom “Stvaranje 2“.

Izložba je otvorena do 22. rujna 2017. i može se razgledati u radnom vremenu Salona.

Više informacija na:

http://powerprogressiveart.wixsite.com/powerprogressiveart

https://www.facebook.com/Power-Progressive-Art-500301380034730/

(zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni