Međunarodna federacija glumaca u Zagrebu donijela Deklaraciju o seksualnom uznemiravanju

Međunarodna federacija glumaca u Zagrebu donijela Deklaraciju o seksualnom uznemiravanju

Od incidenta s američkim producentom Harvey Weinsteinom, pitanje sekusalnog napastovanja na radnom mjestu u zabavnoj industriji, ponovo je postala ključna tema među glumcima svijeta

Svečanim otvorenjem skupa Izvršnog odbora Međunarodne federacije glumaca (The International Federation of Actors Executive Committee) u Zagrebu je 26. listopada počelo dvodnevno zasjedanje ove organizacija koja okuplja 95 glumačkih strukovnih udruga i sindikata iz 65 zemalja i čiji rad koordinira tajništvo sa sjedištem u Bruxellesu.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika, Perica Martinović svoj je naglasila je kako svjedočimo vremenu nedostatka duhovnosti i ustrajanja na materijalnom ističući kako je baš zato važno da su svi glumci zajedno i da se bore za svoja prava, ocijenivši dolazak inozemnih kolega u Hrvatsku kao poticaj hrvatskim glumačkim udruženjima i sindikatima da bolje rade i uče i razmjenjuju iskustva za dobrobit svih glumaca.

Predsjednica FIA-e Ferne Downey osvrnula se na važnost činjenica i kulturne raznolikosti i uzajamnog poštovanja u ovom dobu internetske povezanosti, koji s jedne strane omogućuje umjetnicima da preko interneta nevjerojatnom brzinom distribuiraju svoja djela cijelome svijetu, ali s druge strane i prijetnje iskorištavanja umjetničkih djela bez naknade.

Dominique Luquer, glavni tajnik FIA-e, osvrnuo se na probleme Hrvatskih glumaca, urgirajući na sindikate, ministarstvo te zakonodavstvo da reguliraju zakon po kojemu poslodavci ne bi bili u mogućnosti izvedbenim umjetnicima dati na potpis ugovor u kojemu se odriču prava na tantijeme.

Nakon otvaranja krenula je rasprava o najznačajnijim temama s kojima se susreću glumci diljem svijeta, kao što su intelektualnog vlasništva, socijalnih, izvođačkih i drugih prava glumaca te osiguranje umjetničkih sloboda i poštivanja različitosti. Od incidenta s američkim producentom Harvey Weinsteinom, pitanje sekusalnog napastovanja na radnom mjestu u zabavnoj industriji, ponovo je postala ključna tema među glumcima svijeta. Članovi FIA-e iz različitih djelova svijeta iznijeli su izvješće o stanju koje su zabilježili u svojim zemljama, pa e tako Arden Ryshpan iz Kanadskog Equityja izvijestila kako je čak 50 % njihovih članova bilo seksualno uznemiravano na radnome mjestu.

Upravo zbog toga FIA je danas je donijela Rezoluciju o seksualnom uznemiravanju, diskriminaciji i odmazdi u zabavnoj i medijskoj industriji kojom izražava poštovanje prema svima onima koji su javno progovorili o ovome problemu, zatim najstrože osuđuje sve koji su seksualno uznemiravali, diskriminirali i činili odmazdu nad kolegama te poziva industriju da se s ozbiljnošću posveti ovome problemu. Uz ovu rezoluciju donesene su i Rezolucija o jednakosti spolova i Reolucija o internetskom mediju.

Okupljene je pozdravila i izaslanica Ministrice kulture Nevena Tudor, a otvaranju su nazočili i Ivica Lovriš te Maja Novoselec, izaslanica gradonačelnika Zagreba, Milana Bandića. (zg-m)