Medjame očišćene od optada

Medjame očišćene od optada

Divlja odlagališta otpada su ekološki problem koji ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest o čuvanju okoliša i prirode u mnogim zajednicama

U okviru inicijative Čisto podzemlje u subotu 24. rujna provedena je akcija čišćenja na lokaciji Medjame – ubrava 2 pokraj Samobora. Iz Izvučeno je više televizora, velika količina plastičnih i staklenih boca, plastičnih vreća, građevinskog otpada, plastične ambalaže od auto ulja, kamionski akumulatori, plastične kace, dosta elektroničkog otpada, više cipela, sitnih kućanskih aparata, štednjak, limene i plastične kante i sl. Očišćeno je oko 4 kubika otpada, čime je u dijelu objekta ponovno otvoren prolaz u dublje dijelove jame.

Čitavo područje Medjama ugroženo je zbog lake dostupnosti i neposredne blizine ljudskih naselja. Tako je i spomenuta Duga jama djelomično zatrpana odbačenim komunalnim otpadom. Akciju čišćenja organizirala je Udruga Breganja, uz pomoć članova Zagrebačkog speleološkog saveza, i potporu Zagrebačke županije, JU Zeleni prsten Zagrebačke županije, Grada Samobora i tvrtke Komunalac d.o.o. U akciji je sudjelovalo 9 speleologa.

Osnovni ciljevi projekta „Čišćenje podzemnog deponija otpada iz Duge jame“ su sanacija divljeg podzemnog deponija otpada na području Zagrebačke županije i edukacija lokalnog stanovništva radi sprječavanja novog onečišćenja. Divlja odlagališta otpada su ekološki problem koji ukazuje na nedovoljno razvijenu svijest o čuvanju okoliša i prirode u mnogim zajednicama. U krškim područjima, površinske vode koje teku u blizini deponija mogu brzo proširiti onečišćenu tekućinu. Apelira se na sve građane da ne bacaju otpad u prirodu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni