Medijacijom do uspostavljanja kulture i dijaloga u školama

Medijacijom do uspostavljanja kulture i dijaloga u školama

Godišnje se zaprimi oko 1500 prijava u vezi nasilja među djecom, ukazuje na ovaj alarmantni podatak pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić

Medijacija je komunikacijska vještina koja pomaže svakom pojedincu i ne služi samo za rješavanje sukoba, već za izgradnju odnosa u budućnosti, opisala je taj često nepoznati pojam Eli Pijaca Plavšić iz Foruma za slobodu odgoja (FSO) na Godišnjoj konferenciji o školskoj medijaciji održanoj danas u dvorani Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Devedesetih godina uočilo se da nastavnici nisu dovoljno kompetentni za rješavanje nesuglasica u školama te se medijacija ukazala kao potrebno rješenje. Najčešći izvori sukoba među školarcima su različita mišljenja, zadirkivanja, ruganje, vrijeđanje te loša komunikacija.

Godišnje se zaprimi oko 1500 prijava u vezi nasilja među djecom, ukazuje na ovaj alarmantni podatak pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. Dodaje da nije važna samo medijacija i uspostavljanje kvalitetnog odnosa između učenika, već i nastavnika i roditelja jer se njihovo ponašanje reflektira na djecu.

Mreža medijacije

Trenutno su u mrežu medijacije uključene 383 ustanove, s 1600 sudionika. Najveći ih je broj u gradu Zagrebu, te Zagrebačkoj županiji, zatim slijede Primorsko-goranska te Splitska. FSO konstantno stvara programe i akcije za poboljšanje komunikacije, te se može pohvaliti mnoštvom projekata, neki od njih su Kako riješiti sukob, Mladi medijatori, tu su još preventivni i projektni vezani za nastavnike, kao i natječaj Oboji svijet za promoviranje tolerancije, nenasilja i mirnog rješavanja sukoba. Akcijom 7 kuna za sigurnu igru prikupili su sredstva za razminiranje dijelova Hrvatske.

„Medijacijom se stvaraju mostovi suradnje, te predstavlja preventivno djelovanje u odnosima društva“, podržao je nastojanja Foruma Staša Skenžić iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Forum se vidi kao vodeća organizacija civilnog društva u području obrazovanja koja svojim djelovanjem doprinosi društvu utemeljenog na vrednotama tolerancije, kritičkog mišljenja, socijalne osjetljivosti i dijaloga. Zanimljiva je informacija da ih podržava UN-ova ambasadorica Angeline Jolie koja im je poslala pismo podrške, a fondacija Jolie-Pitt je i financijski pomogla u provedbi projekta „Ključ za mir – odgoj za mir“.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni