MAX – pomagalo koje sprječava ozlijede

MAX – pomagalo koje sprječava ozlijede

Tvrtka SuitX predstavila je ove godine (prema njihovim tvrdnjama) najpristupačniji egzoskelet Phoenix. Riječ je o pomagalu koje zahvaljujući elektromotorima osobama s invaliditetom omogućava pokretanje nogu. Sada su predstavili i drugi proizvod – MAX – modularni egzoskelet bez elektromotora, koji bi mnogima mogao olakšati život.

MAX je uglavnom namijenjen industrijskim radnicima koji bi ga mogli nositi na mjestima kao što su gradilišta, tvornice i skladišta, budući da mehanički podržava koštano-mišićni sustav i povećava njegovu snagu prilikom izvođenja ponavljajućih radnji ili napornih zadataka kao što su čučanje, sagibanje ili podizanje tereta.

Dok se takve aktivnosti ne izvode, egzoskelet ostaje pasivan i korisnicima omogućava normalno kretanje.

Postoje tri modula koji čine MAX, koji se mogu koristiti pojedinačno ili u kombinaciji, ovisno o tome što je korisniku potrebno. To su backX koji smanjuje pritisak i djelovanje torzijskih sile na donji dio leđa, zatim shoulderX, koji smanjuje opterećenje ramena i omogućava nositelju obavljanje zadataka u razini od prsa do stropa na duže vrijeme te legX, koji podržava zglob koljena i kvadriceps.

Iako ne postoje motori u sustavu, untar legX-a su ugrađena mikroračunala koja međusobno komuniciraju kako bi se ustanovilo kakve radnje nositelj sustava trenutno izvodi – hoda li, saginje li se, saginje li se, spušta ili penje.

Kako sustav funkcionira u praksi može se vidjeti u video isječku:

(B. J.)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni