Maturantica XV. gimnazije osvojila broncu na kemijskoj olimpijadi IMChO

Maturantica XV. gimnazije osvojila broncu na kemijskoj olimpijadi IMChO

(Učenici s mentorima na dočeku u Zagrebu, slijeva: dr. sc. Darko Vušak, Jasmin Jašarević, Mila Grgurić, Mislav Mihaljević, doc. dr. sc. Tomislav Portada, Lovro Mirković i Tin Klačić, mag. chem.)

Tomislav Portada

Na upravo završenoj 56. Međunarodnoj Mendeljejevljevoj kemijskoj olimpijadi (IMChO), koja je ove godine održana u glavnom gradu Uzbekistana, Taškentu, Hrvatsku je uspješno predstavljalo četvero zagrebačkih srednjoškolaca.

Troje od njih dolaze iz XV. gimnazije Zagreb (maturanti Mila Grgurić i Jasmin Jašarević te učenik trećeg razreda Lovro Mirković). Četvrti, Mislav Mihaljević, maturant je Prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Najveći je uspjeh na natjecanju ostvarila Mila Grgurić osvojivši brončanu medalju, dok su preostala trojica učenika nagrađeni priznanjima.

Naše su učenike na putu pratili mentori Darko Vušak i Tin Klačić, koji su uz profesore Branku Zorc i Branimira Bertošu voditelji grupe nastavnika, znanstvenika i studenata koja je natjecatelje pripremala za sudjelovanje na ovom natjecanju.

Međunarodna Mendeljejevljeva kemijska olimpijada natjecanje je za najtalentiranije srednjoškolce koji svoje znanje i vještine iz kemije dokazuju na dva teorijska i jednom eksperimentalnom zadatku.

Zadaci pokrivaju sva područja kemije, traju po pet sati i pišu se na engleskom jeziku. Ovo se međunarodno natjecanje održava svake godine u drugoj državi. Prvi put održano je 1967. godine u Ukrajini, a Hrvatska na njemu sudjeluje od 2018. godine.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni