Maturanti o svojoj budućnosti: “Kod nas nema posla, možeš se jedino prijaviti i biti na Burzi”

Maturanti o svojoj budućnosti: “Kod nas nema posla, možeš se jedino prijaviti i biti na Burzi”

(Naslovna fotografija: Maturanti Trgovačke škole sa svojom razrednicom)

Prije nego što se razdragana i šarena rijeka maturanata uputila prema Bundeku, glavnom odredištu njihove proslave, gradonačelnik Milan Bandić im je poručio da slušaju sebe kako bi ostvarili svoje snove, te ih je pozvao da se danas zabavljaju, a da sutra samostalno donesu odluku u odabiru svog budućeg fakulteta i posla

Melita Funda

Velika proslava završetka srednje škole ima dugu tradiciju u Zagrebu, a slavi se i u ostalim hrvatskim gradovima. Dan je to kad zagrebački maturanti izlaze iz školskih klupa i u bučnoj gradskoj povorci svim građanima daju na znanje da su završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. Mjesto njihova okupljanja je središnji zagrebački trg, a otuda onda idu dalje od centra grada kako bi do kasno u noć nastavili slaviti i zabavljati se. Grad Zagreb već četrnaestu godinu zaredom izlazi u susret maturantima i organizira im njihovu veselicu.

U utorak, 17. svibnja između 11.30 i 12.00 sati na Trgu bana Jelačića okupilo se više od pet tisuća maturanata koji će cjelodnevno druženje i slavlje nastaviti u Parku Bundek, uz bogat glazbeno scenski nastup.

Iz godine u godinu maturanti plijene pozornost građana i medija, zbog njih se čak i preusmjerava gradski promet. Naprosto, sve je taj jedan dan u gradu „podređeno“ njima i njihovom „norenju“. Sviđalo se to starijima ili ne, ne treba izgubiti iz vida da je to slatko-gorko slavlje i oproštaj od svake mladenačke bezbrižnosti, a ne samo od srednjoškolskih klupa. Vrlo skoro ih očekaju brige i obaveze koje donosi punoljetstvo: posao, nastavak školovanja ili pak oboje, traženje i nemanje posla…,a svi dobro znamo kako to nije nimalo lako, posebno u ovakvoj prevladavajućoj društveno-gospodarskoj klimi.

Ponosna jer je prošla s četiri

Novinarska nas je znatiželja povela put Trga, da i ove godine posvjedičimo Danu svih maturanata. Već na Kaptolu nas je dočekalo veselje, smijeh i pjesma razdraganih maturanata, a s Jelačić placa je dopiralo glasno treštanje glazbe.

Više tisuća maturanata okupilo se na Trgu bana Jelačića
Više tisuća maturanata okupilo se na Trgu bana Jelačića

Na Kaptolu smo uspjeli kratko porazgovarati s maturantima zagrebačke Trgovačke škole. Jedna od maturantica srednje trgovačke škole je kazala za ZG-magazin: „Ja sam Anica Jeleč, završila sam treći razred Trgovačke škole. Jako sam ponosna na sebe jer sam prošla s četiri. Sretna sam što sam išla u razred s jako dobrim curama i dečkima, svi oni su baš pametni i lijepi, i mislim da imamo jako lijepu i svijetlu budućnost, ali izvan Hrvatske. Kod nas nema posla, jednio što možeš je prijaviti se i biti na Burzi. I svima čestitam na maturi i poručujem da raspalimo danas jer je ovo naš dan!“ Aničina izjava naišla je grupno odobravanje njezinih školskih kolega, a bili su i vidno raspoloženi za zajedničko fotografiranje.

Lovro Bokan, simpatičan i komunikativan mladić također je završio Trgovačku školu i stekao zvanje prodavača. Trenutno ni o čemu ne razmišlja i želi se samo dobro zabaviti. „Ova norijada je najbolje što mi se može desiti u ovom trenutku, a što se tiče budućnosti imam jako puno planova. Bez određenih znanja i škole ne možeš ništa postići. Iskreno, iz škole mi neće nitko previše nedostajati osim dvije cure koje su sa mnom u razredu. To su moje sjajne frendice: Tena Dodić i Paula Golomejić“, konstarirao je Lovro prije nego se spustio do Trga gdje je svaki trenutak trebalo kulmunirati okupljanje maturanata.

Nije gotovo jer mora na popravni iz matematike

Maturant Domagoj Prša (lijevo) i njegov prijatelj Ivan Maržić
Maturant Domagoj Prša (lijevo) i njegov prijatelj Ivan Maržić, danas uspješni Iskonov prodavač

Unatoč glasnoj glazbi i povicima tisuća maturanata, na samom Trgu smo uspjeli dobiti izjavu od još nekih maturanata. Domagoj Prša, maturant Grafičke škole nam je rekao da se osjeća predivno i da nije do kraja svjestan da je sve gotovo. Čeka ga popravni iz matematike i to prvi popravni u sve četiri godine. „Eto, i to se desilo i to na samom kraju. Ma, bit će to dobro i nadam se da neće previše potrajati. Na kraju će sve biti dobro“, kazao je optimistični Domagoj.

Njegov prijatelj, Ivan Maržić je prošlogodišnji maturant koji je ove godine došao na „reprizu“ norijade. Ivan je završio Tehničku školu „Ruđer Bošković“, a ove je godine došao na maturantsku veselicu dati podršku svojim prijateljima iz Grafičke škole. Otakako je maturirao, dešavaju mu se samo dobre stvari. Prvo se upisao na Tehničko veleučilište, ali je već nakon dva mjeseca shvatio da to nije za njega. Onda se zaposlio u skladištu, ali ni tu se nije dugo zadržao. Na kraju se zaposlio u Iskonovom pozivnom centru, što se pokazalo kao pun pogodak.

„Završio sam `Ruđer´, a sad radim kao prodavač usluga u telekomunikacijama. To je moj posao iz snova. Obožavam komunicirati s klijentima, a šef mi je radni uzor. Iz mjeseca u mjesec nosim titulu najboljeg muškog prodavača u odjelu u kojem radim. To me raduje jer zbilja sa srcem radim taj posao. A danas sam ovdje kako bih podržao drage prijatelje i kako bih se prisjetio svoje prošlogodišnje norijade. Lijepo je, ali nije isto.“, konstatirao je Ivan. Na rastanku je i pao zagrljaj, a Ivan je uz osmijeh dobacio: „Molim vas recite uredniku i napišite u članku da sam vas zagrlio!“

maturanti_trg_2016_2

Prije nego što se razdragana i šarena rijeka maturanata uputila prema Bundeku, glavnom odredištu njihove proslave, gradonačelnik Milan Bandić im je poručio da slušaju sebe kako bi ostvarili svoje snove, te ih je pozvao da se danas zabavljaju, a da sutra samostalno donesu odluku u odabiru svog budućeg fakulteta i posla. 

Ekipa ZG-magazina se također pridružuje dobrim željama i neka je sva sreća svim maturantima te neka im je sretan i veseo njihov dan! A neka im i sutra donese svako dobro.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni