Matko Trebotić izlaže u Zagrebu

Matko Trebotić izlaže u Zagrebu

“Izlažem Manifest zlatnog križa dimenzija 2,1 x 2,1 metar obložen zlatnim listićima, na enformelskoj neravnoj podlozi i na njemu piše: »Ja govorim hrvatski, ja sam umjetnik«. To je protest protiv imperijalizma u umjetnosti u zemljama kao što je Njemačka i Amerika”, kaže umjetnik

Razgovarao: Miroslav Pelikan

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, autor europskog renomea Matko Trebotić se 30. siječnja 2019. predstavlja novom samostalnom izložbom „Pedeset godina samoće“ u Studiju Moderne galerije »Josip Račić« u Margaretskoj 3.

Ovu su izložbu u nešto većem formatu vidjeli Splićani krajem prošle godine?

Da,riječ je o izložbi „Pedeset godina samoće“, koja je otvorena u Splitu 7. 12. 2018., a u povodu moje prve samostalne izložbe, na isti dan u biblioteci u Bochumu.

Zagrebačka se izložba otvara na kraju siječnja?

Da, organizatori izložbe su Galerija umjetnina iz Splita i Moderna galerija iz Zagreba. Nikako nije riječ o retrospektivi, izlažem samo nove radove na platnu, u Splitu su bili izloženi i radovi na papiru. Izlaže se izbor četrdesetak najnovijih radova.

Ključni element izložbe je Manifest zlatnog križa…

Izlažem Manifest zlatnog križa dimenzija 2,1 x 2,1 metar obložen zlatnim listićima, na enformelskoj neravnoj podlozi i na njemu piše: »Ja govorim hrvatski, ja sam umjetnik«. To je protest protiv imperijalizma u umjetnosti u zemljama kao što su Njemačka i Amerika, koje vladaju svjetskim tržištem umjetnina, a mali narodi gotovio i nemaju pristup tome. Moj se rad nadovezuje se na Mladena Stilinovića koji je 1994. napisao: »Umjetnik koji ne govori engleski, nije umjetnik«. Doista, Manifest zlatnog križa nosi izložbu.

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t