Matija Gredičak – dobitnik nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u području farmacije

Matija Gredičak – dobitnik nagrade za izvrsnog mladog znanstvenika u području farmacije

Na natječaj je pristiglo 12 prijava, a prijavljeni projekti vrednovani su prema kriterijima inovativnosti i znanstvenog doprinosa predloženog istraživanja te mogućnosti primjene rezultata istraživanja

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta u utroak je dr. sc. Matiji Gredičaku poslijedoktorandu na Institutu Ruđer Bošković dodijeljena nagrada u okviru programa AbbVie-HRZZ nagrada za izvrsne mlade znanstvenike u području farmacije za jednogodišnje istraživanje pod nazivom Prirodom inspirirane održive metodologije za pripravu lijekova.

Riječ je o nagradi koja se po drugi puta dodjeljuje u suradnji Hrvatske zaklade za znanost i biofarmaceutske tvrtke AbbVie, uz podršku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u iznosu od 50.000 kuna, u cilju poticanja razvoja inovacija i suradnje između industrije, privatnog sektora i javnih znanstvenih ustanova na području farmacije kroz znanstveno-istraživačke projekte.

Mladom znanstveniku nagradu su uručili prof. dr. sc. Roko Andričević, zamjenik ministra znanosti, obrazovanja i sporta, dr. sc. Hrvoje Mataković, izvršni direktor Hrvatske zaklade za znanost te Ljubiša Mitof-Višurski, generalni direktor Abbvie za Hrvatsku i Adria Regiju.

Povodom dodjeljivanja nagrade prof. dr. sc. Roko Andričević je istaknuo: »Razvoj jakog i konkurentnog gospodarstva nije moguć bez razvijenog sustava znanosti, bez kontinuiranog ulaganja u razvoj mladih kadrova te poticanje razvoja novih i inovativnih znanstvenih istraživanja. Zato mi je iznimno drago što je Zaklada ostvarila ovakvu suradnju s tvrtkom Abbvie. Interes mladih znanstvenika za ovaj natječaj govori nam da ima mjesta za još ovakvih inicijativa te da mladi znanstvenici imaju što za ponuditi«.

Ljubiša-Mitof Višurski, generalni direktor Abbvie za Hrvatsku i Adria Regiju je naglasio kako je inovacija temelj njihovog djelovanja te im je drago što mogu pridonijeti razvoju znanosti u Hrvatskoj i novim otkrićima koja jednog dana mogu promijeniti načine liječenja nekih od najčešćih bolesti današnjice.

Izvršni direktor Hrvatske zaklade za znanost dr. sc. Hrvoje Mataković istaknuo je da Hrvatska zaklada za znanost snažno podupire razvoj inovacija u cilju napretka znanosti te suradnju gospodarskog sektora i javnih znanstvenih ustanova. Najavio je novi natječaj koji će Zaklada otvoriti u prosincu 2015. godine. Riječ je o programu Partnerstvo u istraživanjima čiji je cilj upravo suradnja akademske zajednice i gospodarstva. Prilikom vrednovanja vodit će se računa o načelima inovativnosti i znanstvenog doprinosa predloženog istraživanja, mogućnosti primjene rezultata istraživanja u društvenom ili gospodarskom sektoru te prethodnom znanstvenom djelovanju i aktivnostima na popularizaciji znanosti.

Na natječaj je pristiglo 12 prijava, a prijavljeni projekti vrednovani su prema kriterijima inovativnosti i znanstvenog doprinosa predloženog istraživanja, mogućnosti primjene rezultata istraživanja u društvenom ili gospodarskom sektoru te prethodnom znanstvenom djelovanju i aktivnostima na popularizaciji znanosti.

Najbolji projekt odabralo je stručno povjerenstvo u sastavu:

  • Prof dr sc Vedran Mornar – Ministar znanosti, obrazovanja i sporta
  • Akademik Dario Vretenar – Predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost
  • Dr. sc. Robert Vianello – viši znanstveni suradnik, Institut Ruđer Bošković
  • Ljubiša Mitof-Višurski – dr. med., AbbVie generalni direktor za Hrvatsku i Adria Regiju.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni