Matica hrvatskih sindikata kritizira „Mrsićevo“ volontiranje

Matica hrvatskih sindikata kritizira „Mrsićevo“ volontiranje

Matica podsjeća kako su dosada poslodavci mogli uzimati nove volontere samo u slučaju da barem polovicu dosadašnjih zadrže i ponude im „pravi“ radni odnos

Potaknuti odlukom Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), koje je poslodavcima iz privatnog sektora nedavno ukinilo ograničenja za korištenje mjere stručnog osposobljavanja za rad bez zasnivanja radnog odnosa, reagirala je priopćenjem za javnost Matica hrvatskih sindikata. Iz Matice ističu kako će sada poslodavci sasvim legalno moći angažirati nove volontere na mjesta onih kojima je istekao ugovor o stručnom osposobljavanju, bez dodatnih uvjeta.

Matica podsjeća kako su dosada poslodavci mogli uzimati nove volontere samo u slučaju da barem polovicu dosadašnjih zadrže i ponude im „pravi“ radni odnos.

„Ovim izmjenama je de facto legalizirana dosadašnja tiha praksa nemalog broja poslodavaca da volontere prime i iskoriste za repetitivno obavljanje najosnovnijih poslova, bez nekog suvislog programa osposobljavanja ili izučavanja potrebnih vještina, te ih po isteku ugovornog roka mijenjaju kao na pokretnoj traci, odbacujući stare i uzimajući nove zajedno s novom tranšom državnih poticajnih sredstava. Rezultat? Postupno uvođenje robovlasničkog društva na mala vrata. Jer kako drugačije nazvati model u kojem su mlade visokoobrazovane osobe primorane stupati u ugovorni odnos u kojem im se, umjesto primjerene plaće za primjeren rad, za osmosatno radno vrijeme (a nerijetko i duže, jer tko zapravo u stvarnosti kontrolira te odredbe o zabrani prekovremenog rada za volontere) nudi tek naknada dostatna da pokrije osnovne troškove prehrane i prijevoza, a nakon godinu, dvije ih se baca nazad na Zavod za zapošljavanje, ovog puta s dodatnim hendikepom da se više ne mogu prijaviti čak ni za novo stručno osposobljavanje“, stoji u priopćenju pod naslovom „Mrsićevo“ volontiranje:kako u društvo na mala vrata uvesti robovlasništvo, koje je napisala Matica.

Osim toga Matica je prozvala i ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića kako je najavljivao da će se iz europskih fondova povećati iznos naknade za volontiranje do visine minimalne plaće, no kako se to nije ostvarilo.

„Ovim najnovijim potezom HZZ-a se jedna, od samog početka potpuno pogrešno postavljena politika pretvara u još dublju nepravdu prema mladim generacijama, a time i prema društvu u cjelini. Umjesto da se državnim poticajima atraktivnijim učini već priznati i uhodani model pripravničkog ugovora, država preferira jednu nakaradnu mjeru kojom direktano utječe na cijenu rada, unosi dodatnu nesigurnost u tržište rada i doslovno tjera mlade na emigraciju iz zemlje. Neka nam ministar Mrsić pojasni koja će to normalna osoba u takvim okolnostima u Hrvatskoj zasnivati obitelj, imati djecu? Od čega će ih financirati“, navodi se u priopćenju Matice hrvatskih sindikata. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni