Matematika na državnoj maturi: Hoće li ovaj put ispiti biti regularni?

Matematika na državnoj maturi: Hoće li ovaj put ispiti biti regularni?

“Sumnje da je objava mogućih tema mogla utjecati na rezultate toga dijela ispita, provjerit će se tijekom postupka vrednovanja. Svaki će se pojedini esej dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti“, priopćili su iz Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja zbog mogućnosti objave tema iz engleskog jezika dan prije ispita

Maturanti danas nastavljaju s državnom maturom, koja se ove godine suočava s brojnim problemima, te je pred njima ispit iz matematike. Nakon što je odgođen ispit iz hrvatskog jezika zbog krađe u Puli, dan poslije maturanti u Splitu dobili su krive ispite, a zatim je na društvenim mrežama procurila tema eseja iz engleskog.

Zbog toga je Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanje u subotu objavilo priopćenje koje prenosimo cijelosti:

„Ispit iz Engleskog jezika na državnoj maturi proveden je bez ikakvih problema u svim školama i na svim ispitnim mjestima. Ispit se sastojao od tri dijela: čitanje s razumijevanjem, slušanje i pisanje eseja.

Ispit je u potpunosti regularan na B razini.

Objava mogućih tema eseja u noći neposredno prije ispita i djelomično poklapanje jedne od četiri spekulirane teme sa stvarnom temom na A razini polaganja ispita, dovela je u pitanje regularnost provedbe toga dijela ispita na A razini.

Sumnje da je objava mogućih tema mogla utjecati na rezultate toga dijela ispita, provjerit će se tijekom postupka vrednovanja. Svaki će se pojedini esej dvostruko provjeravati dodatnim kriterijima analize forme, sadržaja i autentičnosti.

Analiza tog dijela ispita će se također provesti s obzirom na odstupanje kvalitete tog dijela ispita od preostala dva dijela ispita i s obzirom na školske ocjene.

Nakon te provjere ravnateljica Centra će donijeti odluku o tretmanu rezultata tog dijela ispita u ukupnoj ocjeni ispita iz Engleskog jezika. Odluka će se donijeti temeljem članka 2. stavak 3. Pravilnika o polaganju državne mature, a u cilju osiguranja jednakih uvjeta i kriterija za sve učenike odnosno pristupnike. Objava odluke će uslijediti nakon ocjenjivanja i analize“, stoji u priopćenju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

U međuvremenu ministar obrazovanja Vedran Mornar smatra da niz problema na državnoj maturi ne znači sabotažu, poručio je da se na ljudski faktor nije moglo utjecati. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni