Mate Rimac – osoba godine po izboru Večernjeg lista

Mate Rimac – osoba godine po izboru Večernjeg lista

“Kod nas je najveći problem ekonomske prirode, uvoz je veći od izvoza, a mladi odlaze izvan zemlje”, kazao je Rimac

Na svečanoj dodjeli nagrade koja je održana jučer u smaragdnoj dvorani hotela Esplanade u Zagrebu poduzetnik Mate Rimac, vlasnik tvrtkle Rimac automobili proglašen je osobom godine. Dobitnika je proglasio Žarko Ivković, izvršni urednik Večernjeg lista i predsjednik žirija za izbor osobe godine, a nagradu mu je uručio Dražen Klarić, izdavački direktor Večernjeg lista.

Rimac je primajući nagradu dirnut što je izabran kratko prokomentirao: “bilo je to teških šest godina”. ‘Kod nas je najveći problem ekonomske prirode, uvoz je veći od izvoza, a mladi odlaze izvan zemlje. Ove godine smo nako prošlogodišnjih 40, zaposlili već 10 ljudi. Inženjeri koje smo zaposlili, rekli su da bi u suprotnom morali ići izvan zemlje. Nadam se da ćemo ostvarit naše planove i pomoći drugima’’, rekao je Rimac.

Svečanoj dodjeli prisustvovali su brojni uzvanic, među njima Ivo Josipović – predsjednik Republike Hrvatske, Ivan Tolj – predstavnik Styrije u Hrvatskoj, Mario Vrgoč – član uprave Večernjeg lista, Stjepan Blažević – v.d. glavnog urednika Večernjeg lista, Vesna Kusin – zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba, Darinko Kosor – predsjednik zagrebačke Gradske skupštine, Ante Kotromanović – ministar obrane, Mirando Mrsić – ministar rada i mirovinskog sustava, Anka Mrak Taritaš – ministrica graditeljstva i prostornog uređenja te predstavnici poslovnog, političkog i kulturnog života Hrvatske.

Izbor za osobu godine Večernjeg lista, utemeljen 2011., svojevrsna je zahvala osobama koje svojim djelovanjem pridonose napretku hrvatskoga društva, promidžbi hrvatske države i izgradnji njezina imidža. Odluku o laureatima donosi Večernjakov žiri, koji je gotovo u istom sastavu na okupu već četvrtu godinu zaredom:

– izvršni urednik Večernjeg lista i predsjednik žirija Žarko Ivković,

– novinarka Večernjeg lista Ljubica Gatarić,

– kolumnist Večernjeg lista Milan Ivkošić,

– novinar i kolumnist Večernjeg lista Marinko Jurasić,

– rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin,

– književnica i profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Julijana Matanović,

– izvršni urednik Večernjeg lista Zdravko Milinović,

– urednica i kazališna kritičarka Večernjeg lista Bojana Radović,

– stručnjak za odnose s javnošću i imidž, profesor FPZG-a Božo Skoko,

– novinarka i kolumnistica Večernjeg lista Ivanka Toma,

– glumica i producentica Sanja Vejnović,

– pomoćnica ravnateljice Ekonomskog instituta Zagreb Maruška Vizek

Za 2014. nominirano je bilo deset kandidata: tri poduzetnika, dva studenta, troje znanstvenika, jedan sportaš i jedan biskup. U glasovanje putem Večernjakove internetske stranice uključilo se više od 7000 čitatelja, no odluku o pobjedniku na kraju je donio žiri.

osoba-godine_izbor

 Ovogodišnji finalisti su:

 1. Marin Čilić, tenisač, osvajač US Open-a

2. Damir Mišković, poduzetnik, preporodio je Nogometni klub Rijeku koji je kao direktor preuzeo u dubokoj krizi i, uz novi model profesionalnog poslovanja, omogućio mu igranje u Europskoj ligi

3. Vasilije Perović, student, talentirani mladić iz Belog Manastira bez pogreške je riješio državnu maturu i dobio stipendiju sveučilišta u Cambridgeu

4. Marko Pinjuh, student, mladi osječki inovator koji je izumio “jedač plamena”

5. Mate Rimac, poduzetnik, svoj hobi iz garaže uspio je pretvoriti u tvrtku koja je u 2014. od tri međunarodna investitora osigurala deset milijuna eura za razvoj te je broj zaposlenih povećao sa 20 na 60. Uz malo resursa, svojim je talentom razvio impresivnu tehnologiju u industrijskoj grani koja u Hrvatskoj nije postojala.

6. Damir Sabol, poduzetnik, izradio PhotoMath, revolucionarnu aplikaciju za rješavanje matematičkih zadataka

7. Vernesa Smolčić, znanstvenica, nakon 10 godina vratila se u Hrvatsku, gdje nastavlja istraživanje za koje joj je Europsko istraživačko vijeće          odobrilo 1,5 milijuna eura

8. Igor Štagljar, znanstvenik, otkrio marker za stanice karcinoma pluća, a sada razvija i cjepivo

9. Iva Tolić, znanstvenica, izabrana među 40 najboljih biologa na svijetu, poznata po otkriću vječne mladosti stanice afričkog pivskog kvasca, nakon    15 godina vratila se u Hrvatsku

10. mons. Mate Uzinić, biskup dubrovački, glas razuma u ideološki podijeljenoj Hrvatskoj. O bolnoj prošlosti progovorio u duhu tolerancije. Bleiburške žrtve usporedio je sa žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu i pozvao na pomirenje i praštanje. Pozvao je “Bleiburg da pruži ruku Jasenovcu”. Na oprost je pozvao i u Vukovaru.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni