Maskirani likovi Duška Šibla

Maskirani likovi Duška Šibla

Najnoviji kolaži unutar već sada značajnog opusa akademskog slikara Duška Šibla ponešto su drugačiji od brojnih dosadašnjih likova s poznatim i nepoznatim licima. Bizarni su ili skriveni, svi u izrazitom ritmu gibanja,harmoničnom ili grčevitom, strastvenom, dominantnom.

Novi likovi prekrivenih lica, ali i tijela ne odaju ništa o sebi. Ne znamo ništa o njima, niti koje su njihove namjere. Za pretpostaviti je da pripadaju povorci maskiranih, oni su dio maskenbala i sada mogu slobodno i neuvijeno svima nama reći što oni ovakvi, prikriveni misle o nama i o našem ozbiljnom svijetu, bez ustezanja i straha.

Figure su ili same, osamljene možda ili su u duelu, u odmjeravanju svojih intimnih svjetova i uvriježenih ili novo stečenih nazora. Ovoga puta njihov kolor nije toliko snažan, izrazit kao u proteklim nizovima. On je prigušen u dvije – tri boje. Jednostavniji, ali odlučniji.

Zanimljiv je i apstraktni moment u ovoj seriji kolaža. Očito slikar teži, klizi prema nefigurativnom, simboličnom.

Šibl je uspješno nanizao mnoštvo zanimljivih kolažiranih likova, slažući njihove plesne ili ratničke pokrete u izdvojeni svijet oživjelih šarenih papira. Slikar je kreirao zasebni, posve izdvojeni svijet figura koje sliče stvarnosti, ali nisu svakodnevne. One žive samo za sebe, obilježene kolorom i pokretima.

Miroslav Pelikan

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni