Maraton nade

Maraton nade

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast Kanađanina Terryja Foxa koji je obolio od raka i izgubio nogu. On je, kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Borbeni Fox je trčao 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku nije završio jer mu se bolest povratila i on je preminuo u 22. godini života.

Ove će se godine po 15. puta održati humanitarna akcija Terry Fox Run, na kojoj će središnji događaj biti „Maraton nade“ koji će se trćati 21. rujna na Jarunu. Organizatori ove akcije su kanadsko Veleposlanstvo i Hrvatska liga protiv raka , a svrha je podizanje svijesti građana i prikupljanje donacija za istraživanje raka.

Humanitarna utrka Terry Fox Run svake se godine trči u čast Kanađanina Terryja Foxa koji je obolio od raka i izgubio nogu. On je, kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo u utrku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Borbeni Fox je trčao 143 dana po 42 kilometra dnevno, no utrku nije završio jer mu se bolest povratila i on je preminuo u 22. godini života. Poslije njegove smrti njegova je obitelj nastavila tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka, koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.

Zainteresirani građani mogu sudjelovati trčanjem, vožnjom bicikla, rolanjem ili hodanjem, a prikupljena sredstva donirati će se Institutu Ruđer Bošković za znanstvena istraživanja nasljednog raka dojke i jajnika.

(zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni