Martin je v Zagrebu: Na Trg dolazi petnaestak martinjskih biškupa

Martin je v Zagrebu: Na Trg dolazi petnaestak martinjskih biškupa

Gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo što se Martinje u Zagrebu održava 16. godinu zaredom. »Martinje je dio tradicije koji ne smije biti prepušten zaboravu. Bitno je da sačuvamo i lijepi prigorski sleng«, kazao je

Martinje ili blagdan svetog Martina je dan koji se slavi u srednjoj Europi u skladu s tradicijom i mnogim običajima. U petak, 4. studenoga, u zgradi Gradske uprave, održana je konferencija za novinare na kojoj je najavljena 16. manifestacija „Martin je v Zagrebu“, što ju pod pokroviteljstvom Grada Zagreba i Zagrebačke županije, organizira KUD Prepuštovec.

Uvodnu riječ održao je Josip Lipar, predsjednik KUD-a Prepuštovec. Lipar je govorio o važnosti manifestacije vezane uz Martinje jer ona okuplja ne samo zagrebačke vinare, nego i manje proizvođače poljoprivrednih tradicijskih proizvoda kojima je to prilika da se predstave sa svojim proizvodima. Govorio je i o turističkom aspektu Martinja te ukupnoj gastro-enološkoj ponudi Zagrebačke županije. Lipar je prisutnim novinarima pojasnio ulogu KUD-a Prepuštovec u martinjskom slavlju.

„KUD Prepuštovec se pojavljuje u sklopu manifestacije Martin je v’Zagrebu. Kao što znate, Prepuštovec se smjestio u sjeveroistočnom dijelu Prigorja, zagrebačkog prigorja i ima dugu tradiciju i prošlost. U Prepuštovcu je osnovana prva vinogradarska prigorska udruga 1920. godine, dosta brzo nakon Prvog svjetskog rata. A već 1930-ih otvoren je i prvi vinski (vinarski) podrum. To su temelji na kojima počiva tradicija zadrugarstva i vinarstva. Godine 1948. vinari se okupljaju i organiziraju Martinje. Martinjem se obilježava završetak poljodjelske godine i mukotrpnog rada na zemlji. Glavni vinogradar je bio onaj koji je proizveo najviše vina u toj godini te bi on bi za martinjsko slavlje donirao svoje vino. Birao bi se i govornik – popevač koji bi držao govor i vodio bi sam čin krštenja mošta. Od 1960-e godine cermonijal preuzima KUD u nešto izmijenjenom obliku. Tada se pojavljuje biskup koji alegorira crkveni obred. No, to nije nikakav crkveni obred, to je pravi martinjski obred“, pojasnio je Lipar.

Ružica Rašperić, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije je podsjetila kako su vinske ceste jedan od najatraktivnijih turističkih proizvoda Zagrebačke županije. Martinje je nazvala blagodati za nepce jer posjetitelji mogu uživati u slasnim zalogajima i gutljajima vina. Najavila je kako će na ovogodišnjoj manifestaciji sudjelovati 23 izlagača, a zagrebačko martinjsko slavlje će trajati sedam dana od 5. do 12. studenoga.

Manifestacija koja koristi domaćim proizvođačima

„Martinje samo po sebi nije ništa novo, ali to je vesela i lijepa manifestacija koja našim domaćim proizvođačima u konačnici donosi komercijalnu dobit“, kazala je Rašperić.

Gradonačelnik Bandić je izrazio zadovoljstvo što se Martinje u Zagrebu održava 16. godinu zaredom. „Drago mi je da smo zajedno i ove godine. Martinje je dio tradicije koji ne smije biti prepušten zaboravu. Bitno je da sačuvamo i lijepi prigorski sleng. Vidimo se na otvorenju na Jelačić placu 7. studenoga u 18 sati“, poručio je gradonačelnik.

Među sudonicima konferencije za najavu Martinja, bio je i Željko Gregorić, poznati jaskanski vinar. Gregorić se osvrnuo na porast kulture pijenja vrhunskih vina u Zagrebu, ali i ostalim dijelovima Lijepe naše.

„Dolazim iz Plešivice i predstavljam vinare i vinogradare tog kraja. Tradicionalno smo već više godina prisutni u Zagrebu za Martinje. I ne samo za Martinje, nego i na drugim manifestacijama. Što se tiče vinogradarsko-vinarskog dijela, ova je godina vrhunska, a u to će se moći i sami uvjeriti kad budete kušali vina na Trgu. To su uglavnom mlada vina, portugizec je jedno od njih. U Zagrebu i Zagrebačkoj županiji najpoznatije sorte su, od crvenih i crnih to je portugizac, frankova, cabernet te crni pinot, a od bijelih tu je treadicijska sorta kraljevina, graševina, chardonnay, rajnski rizling, pinot(i), i neke stare sorte poput sorte šipelj. Kultura pijenja vina se podiže. Gledajući potrošnju vrhunskih vina, tu se lagano ali sigruno uspinjemo. Pij malo pij dobro, svima bih poručio. Vino treba piti s mjerom i to nakon dobrog obroka“, kazao je Željko Gregorić enolog i proizvođač vina s Plešivice.

Ovogodišnje martinjsko slavlje kulminirat će na središenjem zagrebačkom trgu 12. Studenoga točno u podne kad će 15-ak martinjskih biškupa krstiti prelazak mošta u vino.

Melita Funda

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni