Maršalu Titu ipak ostaje trg

Maršalu Titu ipak ostaje trg

Gradonačelnik Bandić je kazao kako je mijenjanje imena  ovog trga osjetljivo političko pitanje te da o tome ne smije odlučivati ni ovaj odbor ni gradonačelnik ni Gradska skupština

Prijedlog za preimenovanje Trga maršala Tita u Kazališni trg koji je Odboru za imenovanje naselja, ulica i trgova pri Gradskoj skupštini podnio Klub gradskih zastupnika HDZ-a, HSP-a AS i BUZ-a, odbijen je na današnjoj sjednici  Odbora.

Prijedlog je podržao jedino predsjednik Odbora Zoran Piličić (HDZ), a jedan je član Odbora bio suzdržan. Članovi Odbora su Sunčana Rupnik Blažeković (Lista Milana Bandića), Alen Ostojić (HSLS), Vesna Sudar (HSU) i  Marijan Pilaš (SDP).

Sjednici je prisustvovao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je kazao kako je Trg maršala Tita prije nego što je preimenovan bio Kazališni trg. No, dodao je kako je mijenjanje imena ovog trga osjetljivo političko pitanje te da o promjeni ne smije odlučivati ni ovaj odbor ni gradonačelnik ni Gradska skupština već jedino građani.

Spomenimo da je u jednoj televizijskoj emisiji jučer navečer gostovao istaknuti sudionik Hrvatskog proljeća i jedan od najpoznatijih hrvatskih disidenata Marko Veselica koji je rekao kako je prošlo vrijeme za mijenjanje imena Trga maršala Tita. „To je trebalo učiniti po završetku Domovinskog rata, nakon Bljeska i Oluje“, rekao je i dodao kako sad postoje puno važniji problemi koje je potrebno rješavati.

U obrazloženju zahtjeva Klub gradskih zastupnika navodi kako je “najljepši” trgu u Zagrebu često mijenjao svoje ime: Bio je Marvinski trg (do 1877.), Sajmište (1878.), Sveučilišni trg (1890.), Wilsonow trg (1919.), Trg kralja Aleksandra (1927.), Kazališni trg (1945.) te Trg maršala Tita (1946.) Ipak najduže (već 64 godine) nosi ime po maršalu Titu, no Klub ocjenjuje da većina hrvatskih građana drži kako ovaj diktator „nije dostojan da mu ime nosi niti jedna javna površina u Hrvatskoj“.  (zg-magazin)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni